U Berlinu samit, a na društvenim mrežama uočili srpsku premijerku pored kosovske i albanske zastave

„Zdesna na levo: kosovska zastava, albanska zastava, srpska premijerka. Lepo. To je ono što nazivamo dobrosusedskim odnosima“, ovako je opisao delić atmosfere direktor Kljana Kosova Adrijatik Keljmendi (Adriatic Kelmendi) danas u Berlinu. Sa druge strane, Koha piše da je Kosovo danas bilo predstavljeno sa asteriksom.

Šefovi vlada Srbije, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije, Albanije i Bosne i Hercegovine potpisali su danas na samitu Berlinskog procesa tri sporazuma.

Ana Brnabić, Edi Rama, Zoran Tegeltija, Aljbin Kurti, Dritan Abazović i Dimitar Kovačevski potpisali su sporazume o slobodi kretanja s ličnom kartom, priznavanju visokoškolskih kvalifikacija i priznanju profesionalnih kvalifikacija doktora medicine, stomatologa i arhitekata.

„Svakako nije za nas nešto preterano novo jer smo mi to i na mnogo većem obimu u okviru inicijative Otvoreni Balkan, ali dobro evo sada smo to uradili i u Berlinskom procesu nakon 2,5 godina pregovora. Ono što je bilo nama važno i što je predsednik Vučić proveravao – da ovi sporazumi ne derogiraju ono što smo ispregovarali u dijalogu sa Prištinom. Ali, uspeli smo“, navela je Brnabić.

Berlinski proces koji predvodi Nemačka, tako je, kako javlja izveštač N1, „preoteo inicijativu o regionalnoj platformi Otvorenog Balkana, koji su podržale SAD, dok je Nemačka bila rezervisana“.

Na samitu danas je nemački kancelar Olaf Šolc pozvao Beograd i Prištinu da prihvate francusko-nemačku inicijativu za ubrzano rešavanje problema Kosova, koja još uvek nije javnosti predstavljena.

Detalj na koji je ukazao Keljmendi, međutim, privukao je tokom dana pažnju i srpske opozicije, te više srpskih korisnika na društvenim mrežama, premda u negativnom tonu.

Oni su postavljali pitanja u čije ime i šta potpisuje srpska premijerka, te to što je među zastavama država Zapadnog Balkana bila postavljena i kosovska zastava, a u prisustvu Ane Brnabić je bio i kosovski premijer Aljbin Kurti. Međutim, upoređivali su i sa aktuelnom temom u Srbiji o dronovima i vojsci.

„I sve ovo sa dronom da bi izbegao da ide u Berlin i poturi Anu da škrabne tri sporazuma sa Kurtijem i ostalima sa ZB. Kakav lik!“; „Lične karte Republike Kosovo i fakultetske diplome Republike Kosovo se priznaju na teritoriji Srbije, upravo potpisala Brnabić. To se zove priznanje nezavisne države Kosovo. Tablice i dronovi su predstava za narod“, samo su neki od komentara na mrežama.

Sa druge strane, Koha je za jedan od svojih naslova odabrala to da je Kosovo danas bilo predstavljeno sa zvezdicom, citirajući potom izjavu jednog od Kurtijevih savetnika za njihov program da je to deo jednog od ranijih dogovora.

Na osnovu dogovora o regionalnom predstavljanju Kosova postignutom 24. februara 2012. u Briselu, ‘Kosovo*’ (Kosovo sa asteriksom) je jedini naziv koji će se koristiti u okviru regionalne saradnje.

Sporazum ujedno podrazumeva da pored table na kojoj je ispisano „Kosovo*“, u svim pratećim dokumentima, tekst fusnote mora biti naveden najmanje pri prvom pominjanju u svakom pojedinačnom dokumentu, a u fusnoti da se navede –  „ovaj natpis ne prejudicira status Kosova i u skladu je sa Rezolucijom 1244 i mišljenjem MSP o kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti“.

Međutim, uprkos postignutom sporazumu, prištinski zvaničnici su se u praksi protivili ovome, dok se na više međunarodnih skupova ovaj dogovor ignoriše.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.