U 15:00 protest građana Južne Mitrovice – "Ili oni ili mi"; američki KFOR na glavnom mostu

Na samo sat vremena do početka protesta u Južnoj Mitrovici "Ili vi, ili mi", na glavnom mostu se nalaze pripadnici američkog KFOR-a pod punom ratnom opremom. Policija je grupe građana koji su se već okupili sa južne strane mosta, potisnula do kraja nekadašnje granice "Zone poverenja." Nakon nezadovoljstva kosovskih vlasti zbog podizanja "parka mira" na mestu nekadašnje barikade na glavnom mostu u Kosovskoj Mitrovici, te jučerašnjeg ultimatuma gradonačelnika Južne Mitrovice, Agima Bahtirija, da se ukloni "nova barikada", kako su nazvali zasade tuja i nanose zemlje preko asfalta, građani Južne Mitrovice danas, u 15 časova održavaju protest zbog, kako su naveli, "destruktivnih akcija Srba". Planirano je da protest krene od policijske stanice u Južnoj Mitrovici i da se završi kod opštine u ovom delu grada, koja se i nalazi u blizini glavnog mosta. Građani Južne Mitrovice su izjavili da su oni "najteže podneli" novu barikadu na glavnom mostu. Protest je organizovan preko društvenih mreža, i uprkos ovakvom nazivu, istaknuto je da se radi o mirnom protestu. U jučerašnjoj izjavi za KoSSev, šef operative Kosovske policije za Sever, Željko Bojić, rekao je da policija do tada nije bila zvanično obaveštena o ovom protestu, a da je o njemu čuo samo preko medija, dok je kosovski minstar unutrašnjih poslova, Bajram Redžepi za naš portal rekao da ga ovo pitanje "ne interesuje, te da nema vremena."
 
Predstavnik grupe mladih, koji su i inicirali protest, Ljabinot Musliu je u jučerašnjoj izjavi za "Kosovapress" potvrdio da će protest biti održan danas, i da se organizuje zbog barikade i betonskih žardinjera, koje, naveo je Musliu, predstavljaju sramotu na glavnom mostu.
 
Dok kosovski portal "Koha" prenosi da će kosovska policija, kao prva instanca reagovanja, EULEX kao druga i KFOR kao treća, obezbeđivati današnji protest, Kosovapress prenosi da veliki broj teških artiljerijskih vozila KFOR-a sa vojnicima, sve vreme kruži Južnom Mitrovicom. Izvori ove agencije javljaju da je zbog pretećih izjava određenih političara i upozorenja zbog mogućih današnjih dešavanja u Mitrovici, KFOR odlučio de preduzme "aktivnosti očuvanja bezbednosti i sigurnosti građana." Kosovapress dodaje da su njihovi izvori potvrdili i da će KFOR biti usmeren na stadion "Adem Jašari" – nekadašnji stadion "Trepča", te da će tu i ostati, u pripravnosti, do kasno u noć. 
 
U ovim trenucima, na glavnom mostu se nalaze pripadnici američkog KFOR-a pod punom ratnom opremom. Policija je grupe građana koji su se već okupili sa južne strane mosta, potisnula do kraja nekadašnje granice "Zone poverenja". Novinar KoSSeva je dva sata pred protest obišao delove Južne Mitrovice i prešao teretni most kod stadiona, uverivši se da je u tom delu već stacioniran KFOR.

Regionalne komandir kosovske policije za region Južne Mitrovice, Nehat Tači je na glavnom mostu u izjavi za KoSSev, rekao da očekuje da će sve proći dobro, kao i uvek.

"Očekujem da će sve proći u dobro, kao i uvek," rekao je Nehat Tači i dodao da se za više informacija obratimo portparolu kosovske policije.


 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.