U ”slučaju Livadice” zatajili policija i tužilaštvo

Sonja Ristić
 
Pre 13 godina, u selu Livadice stradalo je 12 Srba a 43 je povređeno u jednom od tri autobusa Niš-ekspresa, koji su organizovano krenuli iz Srbije na zadušnice u Gračanicu.

Advokat Živojin Jokanović smatra da za sve ovo vreme nije ništa urađeno kako treba, čak ni hapšenje Fljorima Ejupija. On podseća da je u ovom napadu učestvovalo više osoba.

“Prema tadašnjem, a i današnjem zakonu, policija i tužilaštvo su zatajili, jer niko nije ni optužen osim Fljorima (Ejupija). Normalno da je tu negde bio vozač da bi ih udaljio sa lica mesta događaja. Sve se to dešavalo na nekih 200-300 metara od baze KFORA-a. Eto na tome se završilo, nemamo izvršioca.”

Inače, Fljorim Ejupi je osuđen na 40 godina zatvora na osnovu DNK analize opuška cigarete koji je pronađen na mestu sa kojeg je detonirana eksplozivna naprava.

Vrhovni sud Kosova je u drugostepenom postupku marta 2009. godine oslobodio Ejupija, jedinog osumnjičenog za ”Slučaj Livadice”, zbog, kako je tada navedeno, nedostatka dokaza.

Za ovakvu odluku Vrhovnog suda Jokanović kaže:

”Koliko ja znam, do sada ovakve odluke nije bilo, da neko ko je osuđen na dugogodišnju robiju, bude oslobođen. Ovo je bez presedana.”

Jokanović zaključuje da institucije koje su zadužene za očuvanje reda i mira na Kosovu, pre svega Misija EULEX-a, moraju da nastave i završe ovaj slučaj.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.