Tužilaštvo potvrdilo da je Kurtijev ministar bio ispitan, optužnica dostavljena sudu

Shutterstock

Osnovno tužilaštvo u Prištini potvrdilo je medijske navode da je protiv ministra životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture u novoj vladi Aljbina Kurtija, Ljiburna Aljiua (Liburn Aliu), podignuta optužnica zbog zloupotrebe službenog položaja.

Vest o postojanju ovakve optužnice prethodno je objavila Zakletva za pravdu.

Ovaj medij je javio da je optužnica podneta Osnovnom sudu u Prištini još sredinom 2020. godine, te da se njome nekoliko lica, među kojima je i Aljiu, terete za zloupotrebu službenog položaja.

Reč je o radnicima Direkcije za urbanizam u ovom gradu, a u vreme kada je Aljiu bio direktor ovog odeljenja.

Aljiu se potom oglasio i saopštio da nije upoznat sa tim da je protiv njega podignuta optužnica, te da će, u slučaju da je to istina, tražiti odgovornost pravosudnih organa, jer ga nisu o tome obavestili.

U saopštenju koje je kasno sinoć izdalo Osnovno tužilaštvo u Prištini navodi se da je istraga protiv Aljiua i ostalih pokrenuta još 17. aprila 2019. godine, te da je, između ostalih, ispitan i Ljiburn Aljiu – 05. avgusta 2019. godine.

Kako navode iz ovog tužilaštva, optužnicu su podneli sudu 24. jula 2020. godine zbog sumnji u izvršenje krivičnog dela – Zloupotreba službenog položaja.

Optužbe Aljiua da mu tužilaštvo nije dostavilo optužnicu „ne stoje“, navode dalje, uz naznaku da se optužnica dostavlja nadležnom sudu koji je potom dostavlja optuženima.

„Tokom prvog ročišta sudija pojedinac ili predsedavajući sudija će dostaviti kopiju optužnice okrivljenom ili okrivljenima, ukoliko im ove kopije optužnice nisu bile dostavljene ranije, jer optužnice stranama dostavlja nadležni sud“, precizirali su iz ovog tužilaštva.

Nova kosovska vlada na čelu sa Kurtijem, koja se sastoji od tri zamenika premijera i 15 ministara formirana je ovog ponedeljka.

Sam Kurti je po preuzimanju funkcije, ali i pre toga – u sklopu predizborne kampanje, obećavao da će izvršiti reforme u pravosuđu, boriti se protiv kriminala i korupcije i neće imati u kabinetu ministre sa optužnicom za korupciju.

Pročitajte još:

Mediji: Ministar u Kurtijevoj vladi optužen za korupciju; Aljiu: Niko me nije obavestioPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.