Tribuna: Stranci zabrinuti za budućnost dijaloga

Izvor: RTK2 (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Strani izvori su rekli za list “Tribuna” da su ambasade zabrinute zbog postizanja sporazuma koalicije LAN-a sa “Samoopredeljenjem”, jer smatraju da na taj način pokret “Samoopredeljenje” može da odlučuje o budućim temama u dijalogu sa Beogradom. Na taj način, kako kažu ovi izvori, “Samoopredeljenje” će imati kapacitete da revidira sve tačke do sada postignutih sporazuma i da najverovatnije nešto u njima izmeni.
 
Očekuje se da će se mesto Edite Tahiri i Bljerima Šalje sliti u jedno. Na osnovu postignutog sporazuma ove pozicije će pripasti “Samoopredeljenju”. Ovo je bila i jedna od ključnih tačaka oko kojih se do sada opozicioni blok i pokret “Samoopredeljenje” nisu dogovorili. 
 
Ali nisu svi zadovoljni zbog postizanja sporazuma. Strani izvori su listu  “Tribuna” rekli da su ambasade zabrinute zbog postizanja sporazuma i da na taj način Samoopredeljenje moze da odlučuje o budućim temama dijaloga sa Srbijom. 
 
Na taj način, kako kažu ovi izvori, “Samoopredeljenje” će imati kapacitete da revidira sve tačke do sada postignutih sporazuma i da najverovatnije nešto u njima izmeni.
 
Druga stvar koja brine međunarodnu zajednicu na Kosovu je, da se uloga budućeg premijera u dijalogu sa Srbijom na osnovu ovog sporazuma minimalizuje i postaje samo formalna, dakle biće prisutan samo kada bude potreban njegov potpis. 
 
Pokret ”Samoopredeljenje” je ranije predstavio četiri tačke dijaloga sa Srbijom. Lider ”Samoopredeljenja” Aljbin Kurti je u junu ove godine po prvi put objavio u listu ”Zëri” četiri tačke ove partije u vezi sa dijalogom sa Srbijom. 
 
Prva tačka po Kurtiju se odnosi na formiranje istražne parlamentarne komisije, koja će u roku od 6 meseci istražiti kompletan troogodišnji dijalog. Druga tačka je da Sporazum od 19. aprila dvojice premijera treba poslati Venecijanskoj komisiji. Treća tačka je da Kosovu nije potreban dijalog sa Srbijom već sa kosovskim Srbima. I četvrta tačka plana ”Samoopredeljenje” je da započne novi dijalog sa Briselom o ugovornim odnosima Kosovo – EU kako bi se oni definisali. 
 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.