Tri kosovska Albanca uhapšena zbog terorizma, među njima i jedan imam

Tri kosovska Albanca osumnjičena za terorizam uhapšena su juče, saopštila je Kosovska policija. Kosovski portal Gazeta Express navodi da je jedan od uhapšenih Hajrulah Alji, inače imam seoske džamije u selu Vrbica. On je, kako navodi ovaj portal, optuživan da propoveda radikalni islam i da je uticao na osamnaestogodišnjeg Ljirima Robelija da 20. februara pokuša da sa falsifikovanim dokumentima otputuje u Siriju, kako bi se pridružio terorističkim grupama, kada je i uhapšen na prištinskom aerodromu.

Uhapšeni su H. A., rođen 1990. godine, D. K. rođen 1992. godine i K. H. rođen 1991. godine. Uhapšeni se terete za više krivičnih dela u vezi sa terorizmom – regrutovanje za terorizam, motivisanje izvođenja terorističkih akata, organizovanje i učestvovanje u terorističkim grupama, kao i finansiranje terorizma. Tokom policijske operacije oduzeti su im i različiti dokumenti i oprema.

Hapšenje je sproveo direktorat Kosovske policije za borbu protiv terorizma, a uz podršku jedinica iz Gnjilana i Prištine.

Gazeta Epxress je u ranijem članku o nedavno uhapšenom Ljirimu Robeliju intervjuisala i oca uhapšenog mladića, Begozna Robelija, koji je juče uhapšenog gnjilanskog imama optužio za propovedanje radikalnog islama i za pokušaj njegovog sina da otputuje za Siriju.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.