Tomislav Nikolić i Atifete Jahjaga na trci Formule 1 u Abu Dabiju na poziv šeika Bin Zajeda

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić i predsednica Republike Kosovo – koju Srbija ne priznaje – Atifete Jahjaga, borave u Ujedinjenim arapskim emiratima na poziv, kako često ovi zvaničnici ističu, prijatelja njihovih zemalja – šeika Bin Zajeda, gde su sinoć prusustvovali trci Formule 1 za veliku nagradu Abu Dabija, inače jednim od najznačajnijih događaja u ovoj zemlji. Uz to, Predsednik i Premijer Srbije često ističu da je šeik Bin Zajed njihov "lični prijatelj". Vest da Nikolić boravi kod svog ličnog prijatelja i da sklapa velike poslove za Srbiju bila je udarna vest u Srbiji, sa detaljnim prikazom posete i sastanka, kao i profila prehrambene kompanije "Lulu" i jedne od najvećih džamija na svetu – Zajed džamije. U tim vestima nema, međutim, vesti da je i predsednica otcepljene srpske pokrajine, takođe prusutna na istom događaju. Ova vest je ipak potvrđena iz Jahjaginog kabineta, odakle je saopšteno je da je šeik Muhammed bin Zajed Al Nahjan "potvrdio podršku njegove zemlje Kosovu, ponovo naglašavajući posvećenost produbljivanju saradnje između dve zemlje." Za razliku od Nikolića, koji je akcenat u ovoj poseti, prema izveštajima za medije, stavio na ekonomiju, Jahjaga je, osim – takođe ekonomske saradnje, vodila računa pre svega o diplomatskim kontaktima Kosova, uključujući i razgovore sa predstavnicima onih zemalja koje ne priznaju Kosovo kao državu, kao što su Španija, Kipar, Etiopija, Kenija i Sejšeli. Sami Ujedinjeni arapski emirati su prva arapska zemlja koja je još 2008. godine priznala Kosovo kao nezavisnu državu.
 
Iz službe za štampu Predsednika Srbije saopšteno je, a preneo Tanjug, da je Tomislav Nikolić "iskoristio poziv šeika Bin Zajeda da zajedno posmatraju trku Formule 1 – za veliku nagradu Abu Dabija, kako bi razgovarali o zajedničkim projektima Srbije i UAE, novim ulaganjima u domaću privredu i poboljšanju uslova života za naše građane."
 
"Šeik Bin Zajed je tokom razgovora posebno naglasio da je odličan lični, prijateljski odnos, koji ima sa predsednikom Nikolićem, garancija unapređenja bilateralne saradnje, naročito na polju ekonomije i investicija," saopšteno je iz službe za štampu Predsednika Srbije, a takođe javio Tanjug.
 
U ovom detaljnom i dugom izveštaju prikazuje se pregled sastanaka koje je Nikolić imao u Emiratima, kako bi ojačao ekonomski položaj Srbije, uz informacije o tim kompanijama i mestima koja je obišao. Tako se Nikolić sastao sa vlasnikom maloprodajne kompanije "Lulu", Jusufom Alijem, direktorima predstavništva srpske kompanije "Energoprojekt", a tokom dvodnevne posete sastaće se i sa ministrom kulture i omladine, šeikom Nahjanom al Nahjanom. Nikolić je obišao i džamiju u Abu Dabiju – Zajed džamiju.
 
U jednoj od najvećih džamija na svetu, iz predsednikove službe za saradnju s medijima, a prenosi Tanjug, predstavljena je poruka koju je Nikolić u napisao u knjizi utisaka: 
 
"Na mestu spomenika od velike emotivne i moralne vrednosti za narod UAE i njegovih vladara, postoji osećanje dubokog poštovanja prema viziji Nj. V. šeika Zajeda bin Sultana Al Nahjana, oca nacije koji mudro vodio svoj narod." Istom priliko istakao je i:
 
"U vremenu kada su odnosi Republike Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata u usponu, možemo samo da izrazimo nadu i veru da će prijateljstvo dva naroda trajati i razvijati se u skladu sa usponom i prosperitetom dveju zemalja", istakao je Nikolić.
 
Prestolonaslednik šeik Muhammed bin Zajed Al Nahjan potvrdio podršku Kosovu
 
I Predsednica – prema Ustavu Srbije – srpske pokrajine, odnosno za zvaničnu Prištinu – Republike Kosovo, Atifete Jahjaga je sa šejkom Muhammed bin Zajedom al Nahjanom razgovarala o unapređenju saradnje između "dve zemlje" u ekonomskoj oblasti, a "posebno na povećanju investicija koje Ujedinjeni arapski emirati već imaju na Kosovu, ovoga puta u poljoprivredi, energetici i infrastrukturi, putem konkretnih projekata," saopšteno je iz Jahjaginom kabineta.
 
I Jahjaga je, takođe, imala niz sastanaka, pre svega diplomatskih, uključujući i razgovore sa predstavnicima onih zemalja koje nisu priznale nezavisnost Kosova. Ona je razgovarala sa kraljem Španije, Huan Karlosom, inače zemlje koja se u EU najviše protivi nezavisnosti Kosova, jordanskim kraljem Abdulahom Drugim, predsednikom Kipra, koji takođe ne priznaje nezavisnost Kosova, ministrima spoljnih poslova Sejšela i Etiopije, predsednikom Gabona i predsednikom Kenije. Takođe, ni Etiopija, Kenija, kao ni Sejšeli, nisu priznali nezavisnost Kosova, dok su Jordan i Kenija priznali kosovsku nezavisnost 2009, odnosno 2011. godine.

Comments

comments



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.