TI: Srbija i Kosovo stagniraju u antikorupcijskim naporima

KORUPCIJA
FOTO: Shutterstock

Međunarodna organizacija „Transparency International“ objavila je novi izveštaj o indeksu percepcije korupcije u javnom sektoru. Procenjuju da više od dve trećine od ukupno 180 država ili teritorija beleže stagniranje ili zaostaju u antikorupcijskim naporima, a među njima su i Srbija i Kosovo.

Indeks ove organizacije rangira zemlje koristeći skalu od 0 do 100 gde nula označava veliki stepen korupcije u javnom sektoru, a 100 da ona nije zastupljena. Istraživanje se bazira na podacima stručnjaka i poslovnih ljudi.

Prvo mesto na listi drže Danska i Novi Zeland sa najmanje percipirane korupcije – 87 indeksnih poena.

Zemlje sa prosečnim indeksom 70 su one u kojima se sistematski primenjuju obimne kampanje finansijske regulacije, dok zemlje u kojima je taj proces mali ili nepostojeći imaju prosečan indeks od 34 ili 35 poena.

Srbija je po indeksu percepcije korupcije na 91. mestu od ukupno 180 sa indeksom 39, istim kao i godinu dana ranije. Srbija na novoj listi deli 91. mesto sa Turskom, što je pad za četiri pozicije u odnosu na prethodno istraživanje i po prvi put od 2006. godine našla se u donjem delu te liste.

Kosovo je za 2019. godinu rangirano na 101. mesto sa indeksom 36 čime je zabeležilo pad u borbi protiv korupcije u javnom sektoru jer je u izveštaju za 2018. bilo na 93. mestu sa indeksom 37.

U izveštaju se precizira da Kosovo prolazi kroz smenu vlasti „što može pružiti priliku za promene“.

„Posle više godina kritikovanja Vlade i međunarodne zajednice na Kosovu zbog njihove nemogućnosti da reše problem korupcije, Samoopredeljenje, stranka koja je nedavno osvojila većinu poslaničkih mesta ima šansu da pokaže svoju posvećenost u borbi protiv korupcije. Međutim, ostaje da se vidi da li će nova vlada ispunjavati više standarde političkog integriteta. To može učiniti napuštanjem uobičajene prakse političkog imenovanja u državnim preduzećima i uspostavljanjem snažne pravne obaveze političkim partijama da predstave svoje finansijske izveštaje“.

Kad je reč o regionu, bolje od Srbije i Kosova rangirane su Hrvatska sa 47 indeksnih poena i Crna Gora sa 45. Lošije su plasirane Severna Makedonija i Albanija sa 35, dok Bosna i Hercegovina ima isti broj indeksnih poena kao i Kosovo, 36.

Transparency International iznosi zaključak da „zapanjujući broj zemalja pokazuje malo ili nikakvo poboljšanje u borbi protiv korupcije“ te da su umanjenje velikih količina novca u politici i promovisanje inkluzivnog političkog odlučivanja od suštinskog značaja za suzbijanje korupcije.

Navode da u mnogim zemalja postoji potreba za većim političkim integritetom te da bi postojala bilo kakva šansa za suzbijanje korupcije vlade moraju da: uspostave mehanizam balansa, ograniče uticaj velikih količina novca u politici i osiguraju šire učešće u procesu donošenja političkih odluka, ekonomska moć i politički uticaj ne bi trebalo da utiču na javne politike i resurse, već da bi oni trebalo da budu određivani na osnovu fer konsultacija i nepristrasnog dodeljivanja novca iz budžeta.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.