Tahiri: Nema srpskih izbora na Kosovu

Izvor: RTK 1 (tekst na albanskom originalno preuzet sa www.rtklive.com)

Na izjave visokih zvaničnika iz Beograda da će Srbija održati parlamentarne izbore na teritoriji Republike Kosovo, zamenica premijera Kosova, Edita Tahiri, odgovorila je da na Kosovu ne mogu da se organizuju srpski izbori.

Tahiri je rekla da je Briselskim sporazumom 19. aprila 2013, između premijera Kosova, Hašima Tačija i premijera Srbije, Ivice Dačića, najzad završeno mešanje Srbije u unutrašnja pitanja Kosova.

"Briselski sporazum za normalizaciju odnosa je definitivno prekinuo bilo kakvo mešanje Srbije u interna pitanja Republike Kosovo", rekla je Tahiri.

U tom kontekstu, Tahiri je rekla da su procedure jasno definisane kada je u pitanje kako građani sa dvojnim državljanstvima mogu da glasaju u inostranstvu.

"Građani Srbije koji imaju i kosovsko i srpsko državljanstvo, prema Bečkoj konvenciji, imaju pravo da glasaju na parlamentarnim izborima", rekla je Tahiri. Ona je dodala da je briselski sporazum 19. aprila, dao jasnu dimenziju integracije Severnog Kosova.

Zamenica premijera je rekla da će uskoro biti postignut sporazum o stvaranju Osnovnog suda i Tužilaštva na severu.

"Ova dva pravna mehanizma će raditi u skladu sa zakonima Kosova i u okviru pravosudnog sistema Republike Kosovo", rekla je Tahiri.  

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.