„Tačijeva inicijativa Ustavnom sudu o roku za formiranje Vlade nepotrebna“

Vlada Kosova

Kabinet kosovskog predsednika, Hašima Tačija, danas je saopštio da on ne isključuje mogućnost da se zbog odugovlačenja određivanja mandatara za sastavljanje nove vlade obrati Ustavnom sudu. Ovi navodi iz kabineta kosovskog predsednika dolaze nakon novog pisma lidera Samoopredeljenja, Aljbina Kurtija Hašimu Tačiju, kojim mu je poručio da „ne vrši pritisak“ za formiranje nove vlade.

Prištinska Gazeta Express pisala je danas, pozivajući se na kabinet kosovskog predsednika, da se ne isključuje mogućnost da se Hašim Tači, obrati Ustavnom sudu radi razjašnjenja ustavne regulative povodom formiranja novih institucija i u vezi roka za formiranje vlade i eventualnog odbijanja pobedničke stranke da predloži madatara predsedniku Kosova.

„On je garant ustavnog i demokratskog funkcionisanja i dužan je da preduzme svaki korak neophodan za ispunjenje te obaveze, ne isključujući zahteve upućene Ustavnom sudu da razjasni ustavne i pravne nejasnoće radi efikasnijeg funkcionisanja institucija“, odgovor je kabineta na pitanje prištinske televizije KTV.

Sa druge strane, lider Samoopredeljenja, Aljbin Kurti, danas ranije je u novom pismu kosovskom predsedniku poručio da kosovskim ustavom nije definisan rok koji ukazuje na to kada se predlog mandata može proslediti nakon konstitutivne sednice, te ga je još jednom pozvao  da „ne vrši pritisak“ za formiranje nove vlade.

Isto mišljenje deli i profesor Ustavnog prava, Mazlum Baraljiu, koji je za RTK2 ovakvu inicijativu kosovskog predsednika ocenio kao legitimnu, ali u isto vreme kao nepotrebnu.

„Mislim da je kao ustavna inicijativa potpuno legitimna, međutim mislim da nije bilo potrebe da se to pokrene zato što po članu 95 Ustava je određeno da davanje mandata od strane predsednika Kosova može da se učini tek kada se pismenim putem dobije predlog od partrije, odnosno koalicije koja je pobedila, a to se nije desilo“, rekao je profesor ustavnog prava Mazlum Baraljiu za RTK2.

Ustav ne precizira rok do kada bi pobednička stranka trebalo da pošalje ime mandatara predsedniku Kosova, dodaje Baraljiu.

Od konstituisanja kosovske skupštine, 26. decembra, Kurti nije postupio po čak četiri poziva kosovskog predsednika Hašima Tačija da imenuje kandidata za mandatara buduće kosovske vlade, čime bi se otpočeo proces formiranja nove vlade Kosova.

Sa druge strane, između Samoopredeljenja i Demokratskog saveza Kosova i dalje se vode razgovori oko formiranja buduće Vlade. Iako su i Samoopredeljenje i DSK izneli svoje ponude za postizanje dogovora, nijedna stranaka se za sada nije oglašavala oko toga.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.