Tači sa Jonuzom Musljiuom o saradnji za "dobrobit Albanaca Preševske doline"

Kosovski predsednik, Hašim Tači, sastao se juče u svom kabinetu sa predstavnicima Nacionalnog veća Albanaca sa juga Srbije. Razgovaralo se o, kako se navodi iz Tačijevog kabineta, "stanju Albanaca" u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, ali i o "posebnom značaju povećanja saradnje" ovih opština južne Srbije sa kosovskim institucijama, u cilju "poboljšanja dobrobiti Albanaca u Preševskoj dolini".

Tači je ocenio da će se "konsolidacijom međunarodnog položaja Kosova, povećati mogućnosti da se više podrže Albanci u Preševskoj dolini".

"Poštovanje manjinskih prava je jedno od glavnih kriterijuma za članstvo u Evropskoj uniji i bilo koja zemlja kandidat, uključujući i Srbiju, ne može da napreduje u integracionim procesima dok ne ispuni najviše standarde poštovanja manjina," rekao je Tači tokom sastanka.

Sa druge strane, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca, Jonuz Musljiu, koji je bio u pratnji predsednice Skupštine opštine Preševo, Ardite Sinani, kao i gradonačelnika Bujanovca, Šaipa Kamberija, govoreći o nivou saradnje između vlasti na Kosovu i Albanaca Preševske doline, istakao je da postoje "brojne mogućnosti za produbljivanje saradnje".

Pročitajte još:

Albansko pitanje na jugu Srbije: Položaj, univerzitet i priznavanje diploma, strategija za integraciju

Sastanak predstavnika Medveđe, Bujanovca i Preševa usledio je nakon što je počela izgradnja novog prelaza između ovog dela centralne Srbije i Kosova i Metohije, koji je prethodno dogovoren tokom razgovora Beograda i Prištine.

Podsetimo, Skupština Kosova je 2013. godine usvojila i Rezoluciju o osnovnim pravima Albanaca u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, a tokom 2015. godine u Gnjilanu je otvorena Kancelariju za Preševo, Bujanovac i Medveđu sa ciljem pružanja socijalne podrške i pomoći u vezi sa izdavanjem kosovskih dokumenta građanima albanske nacionalnosti u Srbiji.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.