Tači odložio obraćanje o optužnici za sutra

Kosovski predsednik Hašim Tači
Foto: VOA

Kosovski predsednik, Hašim Tači, uprkos ranijim najavama, večeras se neće javno obraćati. Svoje prvo obraćanje nakon što je saopšteno da je kosovsko specijalno tužilaštvo predalo optužnicu protiv njega odložio je za sutra u 20 časova.

Prošla su četiri dana od kada je javnost saznala da je kosovsko specijalno tužilaštvo podnelo specijalnom sudu optužnicu protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i druga lica čiji identit nije otkriven, a za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje.

Osim kratkog saopštenja da neće prisustvovati sastanku u Vašingtonu 27. juna, gde je trebalo da se na poziv izaslanika američkog predsednika, Ričarda Grenela, sastane sa delegacijom iz Beograda predvođenom predsednikm Srbije, Aleksandrom Vučićem, Tači se nije javno oglašavao povodom saopštenja kosovskog specijalnog tužilaštva.

Sastanak u Vašingtonu je potom i odložen, a nakon što je i kosovski premijer, Avdulah Hoti, koji je takođe trebalo da prisustvuje sastanku, odbio da ode u Vašington.

Kako se spekulisalo, Tačija je vest o optužnicama dočekala u Frankfurtu, nakon čega je otkazao svoj put u Vašington i vratio se u Tiranu, a odatle u Prištinu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.