U Kosovskoj Mitrovici po prvi put obeležen Svetski dan pletenja

Svetski dan pletenja obeležen po prvi put u K.Mitrovici
FOTO: KoSSev

Svetski dan pletenja u javnosti po prvi put je obeležen u Kosovskoj Mitrovici. Iako se u svetu obeležava više od dve decenije, na ideju da se i naš grad ove godine pridruži, došla je Ljiljana Dražević iz udruženja „Inspiracija“.

U parku kod Berilja, juče su od 10 časova počeli da se okupljaju ljubitelji pletenja.

Dražević je za KoSSev kazala, da iako je bilo svih generacija, prva ju je svojim dolaskom obradovala Katarina, koja ima tek dvanaest godna.

„Kaća je došla prva, devojčica koja je prošle godine naučila da plete i hekla – meni jako draga, talentovana, pametno dete. Volim da radim sa njom jer ima talenta, rado joj pokažem i naučim je nečemu novom, iako je većinu sama savladala prateći društvene mreže“, kazala je Dražević.

Najmlađa učesnica na obeležavanju Svetskog dana pletenja u javnosti KM
FOTO: KoSSev

U Kosovskoj Mitrovici juče su se plele kape, šalovi, ogrtači, džemperi… Ovaj događaj je tokom dana posetilo više desetina žena koje su se smenjivale u periodu od 10.00 pa do 17.00 časova, kada se akcija završila.

„Bilo je nešto više od 30 žena, jako je toplo, pa se neke nisu dugo zadržavale, uglavnom su se ceo dan smenjivale“, kazala je.

Dražević je kazala da je prezadovoljna odzivom, te da je obeležavanje Svetskog dana pletenja samo početak jer „gradu trebaju ovakvi kreativni, šareni događaji“.

Mišljenja je i da je kroz ovakve akcije bitno pokazati mladim devojkama da „nije sramota ili samo za stare bake da pletu“, već da je to divan hobi.

Iako su prisutni uglavnom poznavaoci ovih veština, bilo je i onih koji su se po prvi put susreli sa iglama i heklicama.

„Bilo je slučajnih prolaznica, prišle su iz radoznalosti, pa odlučile da se pridruže i nauče nešto novo. Dve mlade devojke su savladale osnove pletenja jako brzo. Ostale su skoro do kraja, neplanirano, očekujem ih i na nekom od sledećih ovakvih okupljanja“, navodi Dražević.

Utisci onih koji su učestvovali u obeležavanju ovog dana su skoro isti – od oduševljenja samom idejom da se sve okupe na jednom mestu i zajedno pletu, do želje da ovakvih kreativnih okupljanja bude sve više.

Dražević je za KoSSev otkrila da će uskoro organizovati još jednu akciju zajedničkog pletenja, jer prema njenim rečima, ima puno onih koji se time bave.

„Današnja akcija je pokazala da na ovaj način možemo da približimo veštinu svima, da svako ko je zainteresovan može da nauči, pa na taj način da prenosimo i čuvamo tradiciju ručnih radova. Mnoge žene su me zamolile da se organizujemo i ponovimo ovo, obećala sam im. Tako da očekujte uskoro da nas opet vidite sa iglama i klupčićima svih boja“, poručuje Dražević.

Podcrtava da je i njoj drago što su realizovali jednu ovako nesvakidašnju ideju, te dodaje optimistično – da su na dobrom putu da vrate gradu sjaj kroz kreativne radove i kvalitetno druženje.

Svetski dan pletenja u javnosti prvi put u Kosovskoj MitroviciPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.