Sud odbio zahtev Ombudsmana da se obustavi izborni proces i liste kandidata ponovo pregledaju

Izvor: Koha ( Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran, jučerašnje izdanje)

U 2017. godini poslanice su bile te koje su pokrenule više pitanja u vezi sa promenom određenih politika od svojih muških kolega.

Ovo je jedan od podataka koji je Mreža žena Kosova uvrstila u brošure koje su distribuirane širom Kosova, prenosi KTV.

Igbale Rogova (Igballe Rogova), direktorka Mreže žena Kosova, krivi lidere stranaka koji, prema njenim rečima, još uvek ne veruju u potencijal žena u procesu donošenja odluka.

Prošle nedelje Ombudsman je podneo tužbu protiv CIK-a nakon ponovnog kršenja Zakona o ravnopravnosti polova i zaštite od diskriminacije, nakon što je isti potvrdio liste kandidata.

KoSSev: Dok Zakon o opštim izborima definiše da najmanje 30% kandidata na listama političkih partija moraju biti osobe muškog, odnosno ženskog pola, Zakonom o ravnopravnosti polova se definiše da se jednaka zastupljenost polova u svim zakonodavnim, izvršnim, sudskim i drugim javnim institucijama ostvaruje kada se obezbedi minimalna zastupljenost od 50% za svaki pol.

Hiljmi Jašari (Hilmi Jashari), Ombudsman, podseća da su 2015. godine upravo zakonodavci bili ti koji su zahtevali jednaku zastupljenost u institucijama.

Pored toga, u tužbi Ombudsmana je zahtevano izricanje privremene mere u izbornom procesu, odnosno obustava ovog postupka dok CIK ponovo ne pregleda spiskove i ne uskladi ih sa odredbama Zakona o rodnoj ravnopravnosti.

U utorak popodne, sud je negativno odgovorio na taj zahtev.

Prema tvrdnjama Ombudsmana i civilnog društva, Centralna izborna komisija se zadovoljila poštovanjem kvota utvrđenih u Zakonu o opštim izborima.

CIK je potvrdio ukupno 1.067 kandidata, od kojih su samo 343 žene.

Povezani članci:

Kosovski Ombudsman tuži CIK zbog rodne diskriminacije u izbornom procesu

CIK o tužbi Ombudsmana: Sprovodimo Zakon o izborima

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.