Štrpce: Zvonko Mihajlović pušten na slobodu; KPS demantuje da je priveden bez naloga

12:45 – Mihajlović pušten na slobodu; KPS demantuje da je priveden bez naloga

Odlukom kosovskog tužioca u Uroševcu, Zvonko Mihajlović, pušten je na slobodu, ali i optužen za nedozvoljeno posedovanje oružja, potvrdio je za KoSSev zamenik direktora policije u Uroševcu, Basri Šabani. On je istovremeno demantovao tvrdnje radikala da je Mihajlovićeva kuća pretresena, a on priveden bez naloga. U međuvremenu se oglasio i Pokrajinski odbor Pokreta socijalista Kosova i Metohije, ocenivši da, kako navode, hapšenje Mihajlovića ima za cilj da obezglavi lokalne Srbe. 

"Tužilac je odlučio, on je pušten na slobodu, a slučaj ide u redovnu sudsku proceduru," rekao je Šabani, objasnivši da je Mihajlović optužen za nedozvoljeno posedovanje oružja, ali da će se braniti sa slobode. 

Na pitanje kako komentariše tvrdnje radikala da je Mihajlovićeva kuća pretresena, a on priveden bez potrebnih naloga, Šabani je odgovorio: 

"Ja moram da demantujem tu informaciju – Policija Kosova apsolutno ništa ne radi bez ovlašćenja i naredbe suda i tužilaštva."

Pokret socijalista: Hapšenje Mihajlovića ima za cilj da obezglavi lokalne Srbe

Iz Pokrajinskog odbora Pokreta socijalista Kosova i Metohije, ocenjuju da je, kako su naveli, današnje hapšenje Mihajlovića "još jedno u nizu, koje KPS sprovodi da bi zaplašio Srbe, a ne da bi sproveo zakon i pravdu."

"Zakona i pravde nema u rukama onih koji hapse da bi omalovažili, sprečili i ućutkali Srbe koji su opstali na najsurovijem mestu za Srbe na Kosovu, koje je dato u ruke kriminalcima i ubicama. Nijedan zločin nad Srbima od 1999. god. nije rasvetljen, ali to nije sprečilo Albance da utamniče i drže u tamnici, na pravdi Boga, stotine Srba samo zato što misle i brinu o svome narodu na KiM," naveli su socijalisti, dodajući: 

"Kao i utamničenje Olivera Ivanovića, tako i ovo jutrošnje hapšenje bivšeg predsednika opštine Štrpce, gospodina Zvonka Mihajlovića, ima za cilj da obezglavi lokalne Srbe i zaplaši ih ako pokušaju bilo šta da urade za svoj narod i državu. Tražimo hitno oslobađanje i pravo da se gospodin Mihajlović brani sa slobode."

10:46 – Štrpce: Priveden Zvonko Mihajlović, radikali tvrde da je uhapšen bez naloga za hapšenje 

Pripadnici Kosovske policije priveli su jutros oko 8 časova jednog od lidera Srpske radikalne stranke na Kosovu i Metohiji – nekadašnjeg predsednika opštine Štrpce i poslanika u saveznom srpskom parlamentu – Zvonka Mihajlovića. On trenutno daje izjavu pred kosovskim tužiocem u Uroševcu, nakon čega će biti i odlučeno da li će ostati u pritvoru, potvrdio je za KoSSev zamenik direktora policije u Uroševcu, Basri Šabani. Mihajlović je, kako navodi Šabani, odveden na razgovor zbog nedozvoljenog posedovanja oružja. Radikali tvrde da je Mihajlović uhapšen, nakon što su kosovski policajci upali u njegovu kuću, razvalili vrata, izvršili premetačinu i odveli ga sa lisicama na rukama, bez naloga za hapšenje, kao i naloga za pretres, i ikakvog objašnjenja, ostavljajući porodicu i maloletnu decu u šoku. U reakciji na privođenje, javnosti će se u podne, na konferenciji za medije, obratiti i predstavnici Srpske radikalne stranke sa Severa, ali i i sam predsednik ove stranke, Vojislav Šešelj u 13 časova. Hapšenje Mihajlovića usledilo je samo noć nakon što su mediji preneli vest da su kosovske institucije dr Vojislava Šešelja proglasile personom non grata na Kosovu. 

Basri Šabani: Nije uhapšen, priveden je

"On još uvek nije uhapšen, on je odveden u Uroševac kako bi dao izjavu, a onda će tužilac da odluči da li će biti i uhapšen. Mi smo danas pretresli njegovu kuću i našli oružje i zato je doveden u Uroševac," rekao je Šabani. 

Na pitanje šta je razlog pretresa i za šta je Mihajlović optužen, Šabani je odgovorio: 

"Imali smo informaciju da on ima oružje u kući. U pitanju je nedozvoljeno posedovanje oružja."

Dobrosav Dobrić: Uhapšen je bez naloga, političko hapšenje u vreme izborne kampanje u Srbiji, strašna poruka Srbima

U reakciji na Mihajlovićevo privođenje, njegov politički saborac i lider radikala na KiM-u sa Severa, Dobrosav Dobrić, u izjavi za KoSSev, tvrdi da je lider SRS-a iz Štrpca, uhapšen, kao i da su pripadnici KPS-a jutros rano upali u Mihajlovićevu kuću, razbili vrata, izvršili premetačinu, odvevši ga u, kako je rekao, nepoznatom pravcu, ostavljajući porodicu i maloletnu decu u šoku. 

"Iz kuće je izveden sa lisicama, a da pri tom pripadnici KPS-a nisu pokazali nikakav nalog za hapšenje, niti nalog za pretres, a nisu objasnili ni kuda ga vode. Smatramo da se radi o zločinačkoj i politički motivisanoj akciji," rekao je on, dodajući da za njega jutrošnji događaj "nije nikakvo iznenađenje". 

Dobrić tvrdi da Zvonko Mihajlović nije učinio nikakvo krivično delo, već da je "savesno obavljao" funkciju predsednika opštine i poslanika u više saziva, ali i da akcija KPS-a šalje poruku Srbima na KiM-u: 

"Radi se o poštenom čoveku i njegovi sugrađani i politički saborci to odlično znaju. Ovo je sračunato da se zaplaše Srbi koji se protive stvaranju Republike Kosovo i u to u vreme kada se vodi izborna kampanja u Srbiji, tako da ovaj potez šalje jednu strašnu poruku srpskom narodu na KiM-u. "

Na pitanje kako komentariše i da li vidi vezu između vesti objavljene noć ranije da je lider SRS-a proglašen prsonom non gratom na Kosovu i vesti o Mihajlovićevom hapšenju, Dobrić odgovara:

"Ne znam kakve bi to veze moglo da ima. Dr Vojislav Šešelj je lider stranke, Zvonko Mihajlović je predsednik Okružnog odbora SRS-a na KiM-u, a ja mislim da SRS nije zabranjena partija na Kosovu. Po tom principu bi onda trebalo uhapsiti sve članove Srpske radikalne stranke na KiM-u, a ima nas preko 10.000." 

Zbog privođenja Mihajlovića, predstavnici Srpske radikalne stranke na Severu KiM-a zakazali su konferenciju za štampu u Kosovskoj Mitrovici, u 12 časova, a povodom hapšenja javnosti će se, u 13 časova, obratiti i predsednik SRS-a, dr Vojislav Šešelj. 

Podsetimo, lider srpskih radikala dr Vojislav Šešelj proglašen je, kako su preneli kosovski mediji, personom non grata na Kosovu. Odluka je stupila na snagu 4. aprila, a potpisao ju je vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Petrit Seljimi. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.