Stejt Department: Vitaker ne predstavlja Trampa

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Metju Vitaker (Matthew Whitaker), koji je posetio Kosovo pre neki dan, nije Trampov čovek i ne predstavlja ni u čemu američku vladu.

Glasnogovornica američkog Stejt Departmenta izjavila je za VICE da Vitaker ne predstavlja američku vladu.

„Gospodin Vitaker je privatni građanin. On ne govori u ime američke vlade,“ rekla je portparolka Morgan Ortagus za Vice.

Gazeta Express je na dan kada je Vitaker stigao na Kosovo, izvestila da je na osnovu članaka objavljenih u stranim medijima, Vitaker zapravo pod istragom FBI-ja pod sumnjom da je deo prevarantske kompanije.

Vhtaker je vršio dužnost državnog tužioca u SAD-u od novembra 2018. do februara ove godine.

VICE: Šta kog đavola bivši Trampov državni tužilac radi na Kosovu?

KoSSev: Inače, VICE je u prethodnom članku „Šta kog đavola bivši Trampov državni tužilac radi na Kosovu“, naveo da izgleda da Vitaker svoju „slobodu od upaljenog reflektora Trampove administracije proslavlja“ na izborima na Kosovu, sa Kadrijem Veseljijem, te iznosi njihove ocene da će se veze sa SAD-om popraviti tako što će se Kosovo boriti protiv korupcije. Ali, dodaje VICE, uz ocenu da se, kada je u pitanju Vitaker, radi o „kontraverznoj“ figuri, ali i da se „jedva radi o modelu koji će govoriti o borbi protiv korupcije“, upravo je Vitaker najviše poznat povezivan sa jednom prevarantskom kompanijom.

Povezani članci:

Američki zvaničnik podržao Veseljija u kampanji; Ambasada: SAD ne podržavaju nijednu političku stranku

Uloga bivšeg Trampovog savetnika na kosovskim izborima

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.