Srpska lista još uvek bez odluke o ulasku u vladu

Izvor: RTK2 (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)
 
Srpska lista još nije odlučila kojoj političkoj opciji će pružiti podršku za formiranje buduće vlade Kosova, izjavio je za program na srpskom jeziku Radio Kosova, predsednik Srpske liste Aleksandar Jablanović i dodao da se članovi ove liste neće boriti za ministarske pozicije, već za ekonsmski razvoj.
 
Predsednik Srpske liste smatra da treba sačekati odluku Ustavnog suda Kosova, pa tek onda razgovarati o mogućem ulasku u bubuću vladajuću koaliciju. On podseća da će Srbi, prema Ustavu, svakako biti deo kosovske Vlade, te da je “Srpska” nakon parlamenatrnih izbora od 8. juna, četvrti poslanički klub po snazi u Skupštini Kosova.
 
Jablanović za naš program program ocenjuje i da je stav DPK-a da bi se politička blokada mogla rešiti formiranjem vlade, koju bi podržalo više od 80 poslanika, ali bez liste ”Srpska”, štetan po razgovore o formiranju Vlade.
 
“Bitno je da se zna da Hašim Tači još uvek nije onaj ko će da odluči da li će Srbi biti deo vlade Kosova ili ne, a to nama daje mir i sigurnost. Sada treba sačekati odluku Ustavnog suda, predsednica će tek nakon toga odlučiti kome će dati mandate, pa će se tek onda razgovarati ko će ući u Vladu. Ovakve izjave, koje dolaze iz DPK, mogu da dovedu samo do toga, da DPK zatvori vrata Srpske liste za razgovore oko učešća u Vladi Kosova.“
 
Jablanović ističe da Srpska lista još uvek nije odlučila koju političku opciju će podržati za formiranje Vlade Kosova. 
 
“Mi smo samo u Skupštiuni Kosova podržali partiju Ise Mustafe za predsednika Skupštine kako bi smo sprečili ponavljanje izbora. Da bi Srpska popdržala budućeg manadatara od njega mora da dođu iskrene ponude i namere da se sve to ostvari. Ono što je za Srpsku listu važno je da se ovoga puta Srbima neće biti vazno koliko ministarskih mesta imaju niti koja ministarsva će dobiti. Borićemo se za za pogodnosti za Srpsku i nelabansku zajednicu na Kosovu kako bi smo ostvarili nesmetani ekonomski razvoj a samim tim i opstanak Srba ali i drugih nelabanaca na Kosovu.”
 
Politički analitičar iz Prištine Ljeon Maljazogu smatra da će Srbi biti politički važni, samo ako učestvuju u formiranju Vlade Kosova.
 
”Ako formiranje Vlade bude zavisilo od Srba, onda će oni biti politički važniji. Ako budu deo Vlade samo zbog mesta koja im Ustav garantuje, onda neće imati neku važniju ulogu iako će dobiti ministarstva. Srbi moraju da budu politički bitni kako bi bili u mogućnosti i da se izbore za svoja prava.”
 
Maljazogu dodaje da Srbi samo kroz političku moć mogu da kontrolišu resurse i zakone, koji će biti u interesu srpske zajednice.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.