Srpska KoSSevu: Vi se bavite lokalnim pitanjima, Izborna skupština prevazilazi taj nivo

Prva izborna skupština Srpske liste koja će se za nepuna četiri časa održati u Kosovskoj Mitrovici, a na kojoj se, prema nezvaničnim informacijama, mogu očekivati kadrovske promene u vrhu ove najznačajnije stranke kosovskometohijskih Srba – "prevazilazi nivo kojim se KoSSev portal bavi", s obzirom na to da se ovaj medij "svojom uređivačkom politikom deklarisao da se bavi lokalnim pitanjima". Ovako razlog za nepozivanje novinara KoSSeva da prate ovaj događaj vidi prvi čovek Srpske liste – Slavko Simić, a ujedno i, prema za sada samo medijskim spekulacijama – upravo mogući potpredsednik kosovskog parlamenta. Šef Srpske liste ipak tvrdi da će ova partija u budućnosti "sigurno sarađivati" sa KoSSev portalom, "čim teme budu adekvatne nivou" kojim se naš portal bavi.

Ovo je samo deo odgovora koji smo dobili od predvodnika Srpske, a na naša prethodno upućena pitanja zašto je KoSSev skinut sa liste medijskih primalaca saopštenja i poziva za praćenje događaja liste Srpska, kao i kada će ova lista naš medij vratiti na listu primalaca.

09:05 – Reakcija urednice KoSSeva:

Ispunite prioritetni cilj vašeg Proglasa – pravo na informisanje


Povezani članci:

11:30 – NUNS poziva Srpsku listu da ne diskriminiše medije

12:10 – B92: Srpska lista bira novi vrh, srpski medij bez poziva

13:54 – UNS: Neprihvatljivo objašnjenje Srpske liste za nepozivanje Kosovo sever portala na događaj

 

U tekstualnoj telefonskoj poruci, Simić je u ime Srpske liste istovremeno naveo da se na nju vrši "bezrazložan napad" i to, zbog "neusklađenih ambicija", kao i "pridavanja veće važnosti nego što imaju deklarisane uređivačke politike".

KoSSev portal nije dobio pozivnicu da prati prvu Izbornu skupštinu najveće srpske političke stranke na Kosovu i Metohiji, a koja će od 10 zagarantovanih mesta za Srbe u kosovskom parlamentu uskoro imati 9. Sednica počinje u 12 časova u Kosovskoj Mitrovici.

Ovo je samo jedan u nizu selektovanog nepozivanja novinara naše redakcije od kraja maja, od kada je redakcija našeg portala skinuta sa telefonske i imejling liste primalaca obaveštenja o konferencijama za medije, saopštenjima i aktivnostima Srpske liste, sa izuzetkom 9. juna kada nam je stiglo obaveštenje da je Srpska kažnjena zbog predizbornog spota.

U istom periodu se, štaviše, prestalo i sa pozivanjem, javljanjem i slanjem imejlova našoj redakciji iz opštinskih struktura i odeljenja Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica o njihovim aktivnostima i stavovima, a u znatnoj meri se otežala komunikacija i sa predstavnicima Policije Kosova na Severu, posebno u nedelji kada su se dogodili vanredni parlamentarni izbori.

Na više poziva i imejlova upućenim ovim kancelarijama o tome zašto je prekinuta komunikacija sa novinarima KoSSeva, prvi odgovor smo dobili tek juče kasno popodne – upravo ovaj od šefa Srpske liste.

KoSSev će u interesu javnosti izveštavati o današnjem događaju, a povodom nastavka selektivnog pozivanja,kao i sadržaja ovog odgovora, obratiće se strukovnim udruženjima i organizacijama za zaštitu medijskih sloboda i javnosti.

U nastavku sledi izvorni sadržaj (lektorisan, prim. red.) odgovora Slavka Simića:

"Portal KoSSev se svojom uređivačkom politikom deklarisao da se bavi lokalnim pitanjima. Događaj Izborne skupštine Srpske liste prevazilazi nivo kojim se portal KoSSev bavi, pa nismo našli za shodno da vas obavestimo o aktivnostima koje smo planirali za 17.07. 2017. godine. Za nas je potpuno nejasno i neprihvatljivo da nas bezrazložno napadaju zbog neusklađenih ambicija i pridavanja veće važnosti nego što imaju deklarisane uređivačke politike. Srpska lista će u budućnosti sigurno sarađivati sa portalom KoSSev, čim teme budu adekvatne nivou kojim se  navedeni informativni portal bavi."

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.