Sredačka župa: U selu Živinjanu proslavljena seoska slava Sveta Nedelja


U crkvi Svete Nedelje u selu Živinjane u Sredačkoj župi, juče je molitveno obeležena seoska slava.

Već u ranu zoru autobusom su organizovano pristigli raseljeni meštani ovoga sela, a sa njima i komšije iz pojedinih mesta u Sredačkoj i Sirinićkoj župi.

Sve njih je dočekao jedan od malobrojnih žitelja Živinjana Tihomir Stojanović sa svojom porodicom – suprugom, sinom, snajom i sa dvoje unučadi. Prokrčio je put preko svog imanja do crkve na brdašcu, otvorio crkvu i pripremio sve da sveštenik čim dođe započne molitvu.

Litiju oko hrama sa dečicom koja su nosila ikone, predvodio je paroh prizrenski jerej Jovan Radić.

Otac Jovan je obavio osvećenje vodice, slavskog kolača i žita. Od ovogodišnjeg domaćina Slađana Stojanovića deo kolača kao zalog da bude domaćin sledeće godine primio je Milorad Milosavljević. I jedan i drugi su sada raseljeni, ali u selo dolaze na slavu svake godine.

U besedi o. Jovan je govorio o blagoslovu susreta kraj crkve Svete Nedelje i to u prvu nedelju po Velikoj Gospojini koja je, kako je rekao, „svima majka i koja nas sa svojim sinom sve podjednako voli“.

Radio GoraždevacPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.