Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu za mesec dana spreman za rad

Predsednica Specijalizovanih sudskih veća za ratne zločine na Kosovu, Ekaterina Trendafilova, prosledila je juče Pravilnik o postupku i dokazima Specijalizovanom veću Ustavnog suda, koji su sudije prethodno usvojile na prvoj plenarnoj sednici. Kada ovaj pravilnik stupi na snagu, Specijalizovana veća biće spremna za sudski rad.

Na osnovu Zakona o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu, Zakon o krivičnom postupku Kosova ne primenjuje se pred Specijalizovanim većima, pa je ovaj pravilnik morao da bude usvojen da bi se regulisalo vođenje sudskog postupka pred Specijalizovanim većima na svim nivoima i da bi se regulisale dužnosti sudije za prethodni postupak – navode iz ovog suda. 

Pročitajte još:

Imenovano 19 sudija Specijalnog suda za Kosovo

Imenovana predsednica Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu

Imenovan specijalni tužilac suda za zločine OVK

Holandija ratifikovala sporazum o Specijalnom sudu, počinje sa radom 1. januara

"Pravilnik o postupku i dokazima sudije su usvojile nepuna dva meseca po izboru na svoje funkcije, čime su ispoljili izuzetno znanje, profesionalnost i čvrstu rešenost da postupak pred Specijalizovanim većima bude temeljan, efikasan i pravičan. Hvala svim sudijama na koordiniranom naporu i svesrdnom doprinosu," izjavila je predsednica suda, Ekaterina Trendafilova, stoji u saopštenju. 

Specijalizovano veće Ustavnog suda ima trideset dana da razmotri pravilnik i utvrdi da li su odredbe u skladu sa Poglavljem II Ustava Kosova i stupiće na snagu sedam dana pošto Specijalizovano veće Ustavnog suda utvrdi da je taj dokument u skladu sa kosovskim ustavom. Kad Pravilnik o postupku i dokazima stupi na snagu, Specijalizovana veća biće potpuno spremna za sudski rad – dodaje se. 

Ovaj dokument usvojile su sudije iz više evropskih zemalja, koje je početkom februara imenovala šefica misije EULEX-a na Kosovu, Aleksandra Papadopoulou, a po preporuci nezavisne Komisije za izbor.

Kraljevina Holandija ratifikovala je početkom decembra prošle godine Sporazum sa Kosovom o Specijalizovanim većima suda za ratne zločine, koji će biti smešten u ovoj zemlji. Sporazum je stupio na snagu 1. januara ove godine. 

Proces osnivanja Specijalnog suda usledio je nakon izveštaja nekadašnjeg izvestioca Saveta Evrope, Dika Martija, koji je vođe OVK doveo u vezu s teškim zločinima na Kosovu i trgovinom organima, ali i nakon istrage glavnog tužioca Specijalnog tima Evropske unije za zločine na Kosovu od 1999, Klinta Viliamsona. Ipak, Viliamson je 2014. godine tvrdio da sa svojim timom nije našao dokaze za pokretanje optužnice za trgovinu organima, istakavši i da se nalazi u izveštaju Specijalnog istražnog tima EU, koji je formiran nakon izveštaja Dika Martija "u potpunosti poklapaju." Ovaj tim je takođe došao do "neospornih dokaza protiv pojedinih vođa OVK".

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.