Specijalni sud za Kosovo u Holandiji

Izvor: RTK2/Agencije (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Specijalni međunarodni sud za ratne zločine na Kosovu biće smešten u Holandiji, a formiranje tog suda ne može da se očekuje pre leta sledeće godine, rekao je ambasador Holandije na Kosovu Robert Boš.
 
”Holandija je pozitivno odgovorila na zahtev za formiranje tog suda što je u skladu sa njenim nastojanjima da bude svetski centar pravosuđa, ali za realizaciju tog projekta najpre je potrebna odluka kosovske skupštine”, rekao je Boš za RTV 21.
 
On je dodao da, međutim, institucionalna politička blokada na Kosovu utiče na vremenske rokove za formiranje tog suda, jer se taj sud ne može oformiti bez ustavnih promena i skupštinske odluke.
 
Boš je naglasio da je prvi korak odluka o formiranju specijalnog suda koju mora da donese kosovska skupština, a tek posle te odluke sklapa se sporazum sa Holandijom.
 
Prema njegovoj oceni, realizacija ovog projekta ”nije baš jednostavna”, a izgubljeno je dosta vremena, iako su izbori bili pre pet meseci i, kako je rekao, ”relativno dobri” pa nije bilo razloga da se ne formiraju parlament i vlada.
 
Holandski ambasador je rekao i da ratifikacija odluke o osnivanju tog suda isključivo zavisi od odluke kosovskih institucija, odnosno od formiranja skupštine.
 
”Tek posle toga ćemo pregovarati o ovoj temi”, rekao je Boš.
 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.