SPC je bezbedna na Kosovu

"Veoma smo srećni što je Izvršni savet UNESCO-a konsenzusom odlučio da uvrsti Kosovo na dnevni red. To je mala proceduralna pobeda jer je Srbija veoma vredno nastojala da izbriše ovo pitanje sa agende. Sada imamo glasanje za više od nedelju dana. Ukoliko Srbija pridobije manje od 25 država da odbiju aplikaciju Kosova, treba da budemo veoma srećni jer je srpska država koristila sve moguće metode da zaustavi pristupanje Kosova," navodi u razgovoru za Danas Petrit Seljimi, zamenik šefa kosovske diplomatije.

Da li ste optimista da ćete dobiti glasove za preporuku za članstvo?

"Komšije Kosova u vrtlogu nasilničkog nacionalizma"; "dve države se malo po malo priznaju"; Srbija da plati milijardu evra koje je "ukrala od kosovskih penzija",  i "dug od pet milijardi evra za nadoknadu ratne štete"

KoSSev – A na sajtu kosovskog ministarstva spoljnih poslova, na sva tri jezika pod nasovom "Teška borba za UNESCO", prepričan je intervju koji je Seljimi dao za beogradski Danas. U ovom izveštaju međutim, postoje i delovi kojih nema u izvornom intervjuu objavljenom na sajtu Danasa, a tiču se toga da će Kosovo uskoro potpisati prvi sporazum u procesu članstva za Evropsku Uniju, da Kosovo nastavlja put ka EU, dok se dijalog tiče "dve države koje, malo po malo, priznaju jedna drugu", da postoje pitanja koja Kosovo treba da razjasni sa Srbijom, kao što su milijarda evra koju je Vlada Srbije "ukrala od kosovskih penzija", kao i "dug od pet milijardi evra za nadoknadu ratne štete". Seljimi je u ovim delovima naglasio posredno i da se Srbija nalazi u "vrtlogu nasilničkog nacionalizma", te da zbog toga Kosovo neće dozvoliti da njegova deca "budu izolovana i da nemaju pristup UNESCO-u".

U dodatku intervjua, prenosimo delove koji su objavljeni na sajtu kosovskog ministarstva spoljnih poslova a nema ih u intervjuu Danasa:

"Seljimi je naglasio, da će u sledećim nedeljama, Kosovo potpisati prvi sporazum u procesu članstva za Evropsku Uniju. On je rekao da pristup Kosova nije da udari po susedima, ali da namerava da svoju poziciju konsoliduje u međunarodnoj areni."  

"Seljimi je rekao da Kosovo ima razna pitanje da razjasni sa Srbijom, između ostalog i jednu milijardu evra koju je Vlada Srbije ukrala od kosovskih penzija, kao i dug od pet milijardi evra za nadoknadu ratne štete. 'Ovo su teme na koje možemo diskutovati.' Seljimi je rekao da Kosovo nastavlja put ka EU, dok se dijalog tiče dve država koje, malo po malo, priznaju jedna drugu."

"Na kraju, zamenik ministra Seljimi je rekao da Vlada Kosova neće dozvoliti da naša deca budu izolovana i da nemaju pristup UNESCO-u samo zato sto se komšije nalaze u vrtlogu nasilničkog nacionalizma."

To je teška serija bitaka u Savetu. Mi koristimo veoma pozitivan pristup, govorimo o nauci, kulturi, obrazovanju i onome što je suštinska potreba kako Kosovo ne bi ostalo izolovano. Zahvalni smo što je rekordan broj zemalja podržao našu tačku na agendi. Ne mogu da krijem činjenicu da sam šokiran srpskom strategijom. Ona se temelji na veoma negativnom pristupu i potpunim lažima. Vlada Srbije se nada da ukoliko ponavlja lažne izjave mnogo puta, država će im verovati.

Kako to mislite da srpska diplomatija ne govori istinu?

U nedostatku bolje reči, kažem da srpska diplomatija laže. Srpska vlada prelazi sve granice diplomatskog protokola. Najpre, srpski ambasador u UNESCO-u Tanasković kaže u "potpirujućem" intervjuu za ruski radio da se "svi hrišćani sveta moraju ujediniti protiv članstva Kosova". Zatim, Dačić ponavlja sve vreme da je "pridruživanje Kosova UNESCO-u kao pridruživanje ISIS-a UNESCO-u". Protestujemo protiv ove linije propagande i takođe su to učinili mnogi naši evropski prijatelji koji su poslali demarš Beogradu. Premijer Vučić je u pismu Mogerinijevoj rekao istu stvar – da je Kosovo poput ISIS-a. Nažalost, patrijarh Irinej je takođe rekao istu stvar. Ali, to se temelji na lažnoj premisi. Kosovo je sekularna republika.

Mnogi Srbi kažu da je normalizacija nemoguća kada Kosovo pokušava da preuzme srpske hrišćanske spomenike.

Ko je rekao da mi želimo da bilo šta uzmemo? To je smešno. Srpski pravoslavni spomenici su vlasništvo Srpske pravoslavne crkve. Naši lideri su se javno obavezali da će oni uvek ostati srpski i da nikada nećemo ugroziti status te crkve u našem društvu. Ove crkve više ne ugrožavaju vandali. One su pune turista i deo su našeg ustavnog sistema. Generalni sekretar UN Ban Ki Mun napisao je tri izveštaja u kojima čestita Kosovu na našem međuverskom dijalogu. Mi smo aktivni članovi globalne koalicije za borbu protiv nasilnog ekstremizma. Stoga, Pravoslavna crkva je bezbedna na Kosovu i biće još bezbednija kada Kosovo postane član UNESCO-a.

Da li će pitanje srpskog pravoslavnog nasleđa biti otvoreno u briselskom dijalogu?

Ne. Ovo pitanje je razmatrano u bečkom dijalogu tokom procesa koji je vodio izaslanik UN Marti Ahtisari. Dalju pomoć su unilateralno obezbedili kosovski lideri. U Briselskom dijalogu ne može biti otvorena nijedna tema bez eksplicitnog pristanka obe strane i sigurno je da Kosovo ne želi da diskutuje o pitanjima koja su već rešena. Briselski dijalog nema ništa sa agencijama UN. Dijalog se odnosi na to da se dve države međusobno priznaju korak po korak.Nada u kompromis

Čini se da članstvo Kosova stvara raskol između Prištine i Beograda i čak između članica Uneska. Može li se naći kompromis?

Molim se za kompromisno rešenje po kojem će Srbija prva da pozdravi članstvo Kosova u UNESCO-u kako bismo mogli da se rukujemo i radimo zajedno zarad mira u regionu i mira u širem svetu. Bio sam u Parizu više od 25 puta ove godine i nikada nisam pričao o Kosovu kao žrtvi srpskih zverstava.Danas

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.