Spasić ponovo vređa i preti, novinar – staće ako mu neko kaže nemoj to da radiš

Uprkos upozorenjima i intervenciji niške policije, predsednik Udruženja porodica kidnapovanih, ubijenih i nestalih sa prostora Kosova i Metohije Simo Spasić nastavio je da uznemirava novinara Južnih vesti Aleksandra Stankova. U Osnovnom javnom tužilaštvu kažu da su oformili predmet, ali to Spasića nije sprečilo da i sinoć, SMS porukama, ponovi isto. Stankov za N1 kaže da je zadovoljan inicijalnom reakcijom Tužilaštva i policije, ali smatra da Spasić neće prestati dok ga ne opomenu oni koji iza njega „stoje“.

Video prilog pogledajte ovde

Na konferencijama opozicije „dežurni megafon“, kako ga je javnost već prozvala. Dok bliskost sa režimom sam posebno ističe, ometa kritičare režima, a od juna Simo Spasić, koji je i predsednik Udruženja porodica kidnapovanih, ubijenih i nestalih na Kosovu, ometa život jednog novinara.

„Prvo što sam prijavio je poruka „vas iz ‘dosovske’ i Đilasove bagre treba na kolac“. Tu je njemu bilo žao zašto niko od naše porodice nije ubijen. Poručio nam je da kupujemo sanduke svojim porodicama. Mene je to uznemirilo i posebno ovo nabijanje na kolac je dodatno uticalo da se osetim ugroženo i to je i bio razlog zbog kog sam prijavio. Ja tu poruku zaista lično smatram pretećom porukom. Ostale koje su stizale uglavnom su uvredljive“, kaže novinar „Južnih vesti“ Aleksandar Stankov.

Uznemiravanje Aleksandra Stankova počelo je nakon što su „Južne vesti“ u junu objavile vest da je organizacija koju vodi Simo Spasić, od Grada Niša dobila prostorije na korišćenje, na šta je bilo mnoštvo negativnih reakcija čitalaca. Spasić je potom insistirao na gostovanju, ali to nije bilo moguće, kako kaže glavna urednica Gordana Bjeletić, jer je osuđivan. To se dogodilo u Nišu, 2009. godine, zbog silovanja i maltretiranja bivše supruge.

„Simo Spasić jeste osuđivan, tako da je ostala ponuda da bilo koji predstavnik udruženja može da dođe ovde da govori o njihovim aktivnostima, ali on ne. On je na to reagovao porukama i situacija je kulminirala time što se zapravo vratio na kolegu i nastavio da preti njemu“, rekla je glavna urednica „Južnih vesti“ Gordana Bjeletić.

Najgnusnije psovke i etikete. Od klošara, preko psovanja „roda i poroda“, „vojnik pravde“, kako Spasić u javnosti naziva sebe, upotrebljava i terminologiju koja uključuje i jednog od lidera opozicije, pa novinara naziva i „Đilasovim ološem“, a policiju i tužilaštvo „žutima“. Na kolac bi i novinare Danasa, Nove S, N1. I to sve i dalje sa slobode.

Novinar Južnih vesti: Nadležni da se pozabave Simom Spasićem

„Da li bi njegovo hapšenje nešto promenilo – i to je pitanje. Očigledno da postoji neka snaga kod gospodina Spasića, pa ni upozorenja ne daju rezultat. On je i saslušan u policiji, ali nema efekta. Mislim da to jedino može da stane ako Spasiću neko ko mu, uslovno rečeno „drži leđa“, kaže „stani, nemoj više to da radiš“, dodaje Stankov.

Za sada, tu rečenicu niko iz vlasti izgovorio nije, a u „Južnim vestima“ kažu da to nije ni neophodno, ali jeste da institucijama bude dopušteno da postupak sprovedu do kraja bez uticaja, po zakonu.

U Osnovnom tužilaštvu u Nišu za N1 kažu da su, shodno uputstvima, obaveštene institucije. Uporedo je izdat nalog policiji da ispita aktere i da im dostavi izveštaj. Kada se to desi, odlučiće se o daljem postupanju.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.