SO Zvečan: Usvojen budžet za narednu godinu, po prvi put u zakonskom roku

Odbornici kosovske Skupštine opštine Zvečan jednoglasno su usvojili predlog budžeta za 2017. godinu na jučerašnjoj sednici. Po prvi put od formiranja ove opštine, budžet, u iznosu od 2.203.452 evra, usvojen je u zakonskom roku i trebalo bi da bude operativan početkom naredne godine. 

Kako je objasnio i sam gradonačelnik, Vučina Janković, novina u odnosu na budžet za tekuću godinu je ta što je budžet urađen i usvojen u skladu sa "cirkularom" koji je propisalo kosovsko ministarstvo finansija.

Keljmendi: Potrebe Albanaca zapostavljene; Gradonačelnik: Albanska sela iskoristila gotovo milion evra za kapitalne projekte

Odbornik iz redova albanske zajednice, Faik Keljmendi, ukazao je tokom sednice na to da su, kako je rekao, potrebe stanovnika sela Lipe, Žaže i Boljetin vidno zapostavljene tokom izrade budžeta i izrazio nadu da će biti uvažene pri rebalansu budžeta ili tokom izrade budžeta za 2018. Naglasio je i da vodovodni sistem dobro funkcioniše, ali da je pitanje kanalizacione mreže nerešeno.

Janković je, međutim, podsetio Keljmendija da su, kako je objasnio, prema dogovoru nakon prvih kosovskih lokalnih izbora, sve kapitalne investicije predviđene za 2014. godinu bile usmerene upravo na sela Lipa, Žaže i Boljetin.

"Gledajući na to kao na jedan politički proces koji traje četiri godine, 25 odsto sredstava bi otišlo u ova tri sela, a vas je, opet da napomenem, manje od dva odsto," kazao je Janković.

On je, takođe, podsetio da je do sada utrošeno za kapitalne projekte u ova tri sela – 970. 000 evra. 

Do promena u budžetu je došlo, kako je i ranije saopšteno na javnoj raspravi, u kategoriji kapitalnih troškova, gde su sredstva umanjena za 468.000 evra i ista suma novca prebačena u kategoriju plata i dnevnica, kako bi se zaposlili dodatni radnici u lokalnoj samoupravu. Istovremeno, uvećana su sredstva za kapitalne investicije.

"Novina što se tiče samog budžeta odnosi se i na druge kategorije, prvenstveno na kapitalne investicije gde bismo u poređenju sa 2016. godinom, kada smo imali situacijom da su kapitalne investicije iznosile 20.000 evra, sada imamo desetostruko veći iznos. To bi značilo da opština Zvečan sada raspolaže nekim fondom od 960.000 evra za kapitalne investicije," kazao je Janković.

On je dodao i da će sredstva iz kapitalnih investicija biti trošena "u skladu sa zahtevima građana", dodajući da, ipak, prednost imaju projekti od javnog značaja, a da je u "samom vrhu liste prioriteta putna infrastruktura", koja je, kako je istakao, "devastirana" izgradnjom nove vodovodne i kanalizacione mreže u ovoj opštini. 

I odbornici opštine Severna Mitrovica danas će razmatrati usvajanje budžeta, na sednici koja je, kako je ranije saopšteno iz ovog SO-a, zakazana za 15 časova. Ukoliko ova opština na Severu danas usvoji budžet, i to bilo, takođe prvi put da je to učinjeno u predviđenom zakonskom roku i u skladu sa "cirkularom" koji je predložilo ministarstvo. 


Svi budžeti opština na Severu su do sada usvajani van zakonskog roka, dok su odbornici, takođe, prvobitno usvajali budžete uvećane za više miliona u odnosu na predložene iz ministarstva da bi, potom, ipak usvojili one koji su bili u skladu sa zahtevima centralnih kosovskih institucija. 


 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.