SO Štrpce traži prekid gradnje u Sevcu, jedan od predloga rušenje objekta

FOTO: Kim

Skupština opština Štrpce usvojila je zaključak koji je predložio gradonačelnik Dalibor Jevtić o sprečavanju nelegalne gradnje u selu Sevce u ovoj opštini, javlja Kim. Zaključak će biti prosleđen nadležnim ministarstvima i međunarodnim institucijama u Prištini.

Albanac B.M. iz Prištine u ovom selu, prenosi Kim, gradi objekat bez dozvole nadležnih odeljenja opštine Štrpce. U blizini objekta je izgradio i most, a postavljena je i trafostanica i uključena struja.

Meštani Sevca su se prošle godine pobunili zbog izgradnje, kako veruju, vikend naselja u ovom selu, a njihovu peticiju su podržali i odbornici Skupštine opštine i gradonačelnik Dalibor Jevtić.

Uprkos reakciji Odeljenja inspekcije, izdavanju mandatne kazne i postavljanju trake, radovi se i dalje odvijaju, a napore lokalne samouprave da ih zaustavi ignorišu centralne institucije, kazao je danas na sednici SO gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić.

„Problem ignorisanja odluka i ove skupštine ali i izvršnog organa opštine Šrtpce jeste nešto što predstavlja uznemiravanje interesa građana Opštine Štrpce. Vi ste jednoglasno podržali peticiju građana. Mi samo tražimo da se poštuje zakon. Licu je pored toga što je u nekoliko navrata uklanjao trake koje je inspekcijska služba postavljala, KEDS dozvolio priključenje na električnu mrežu. Preduslov za to je građevinska dozvola koju nema. On je dobio mogućnost za priključenje za električnu mrežu. Mi smo od nadležnog ministarstva tražili da reaguje. Njihov stav je da mi treba da izdamo građevinsku dozvolu“, kazao je Jevtić, obraćajući se odbornicima.

Naglasio je da je ova lokalna samouprava na strani građana:

„Ako misli da je iznad zakona, iznad institucija, poruka mora da bude jasna da niko nije iznad zakona, iznad institucija“.

Iz odeljenja inspekcije u Opštini Štrpce kažu da su protiv lica koje gradi još 14. septembra podneli krivičnu prijavu koja je poslata Tužilaštvu u Uroševcu, međutim, do danas odgovor nije stigao. Uložena je i žalba ali odgovor i za to nije stigao. Takođe je rečeno da je građevinska inspekcija izašla na teren, da su izdate kazne ali da je nakon toga izvođač radova izgradio most.

Odbornik Slaviša Vasiljević koji dolazi iz Sevca upoznao je prisutne odbornike sa onim što se dešava u njegovom mestu.

„Vlasnik B.M je napravio most, put, dve kućice, za koju namenu niko ne zna. Trafo koji je postavljen, je kapaciteta za 40 vikendica. Plan je više nego jasan, da na jedan ilegalan način sagradi ne samo jednu vikendicu, nego nalik na vikend zonu. On planira da napravi naselje gore. Nama objekti takvog tipa nisu potrebni“, kazao je Vasiljević.

Odbornici su podržali Zaključak sa 10 glasova za i četiri uzdržana.

Usvojeni zaključci:

– Zahtevamo da institucije zadužene za vladavinu prava, pre svih Tužilaštvo u Uroševcu, da u što kraćem reaguju na podnete krivične prijave protiv B.M. od strane opštine Štrpce.
– Zahtevamo od B.M. da odmah zaustavi sve nelegalne aktivnosti gradnje u zoni u kojoj je gradnja zabranjena i da poštuje važeče pravne regulative, odluke lokalne samouprave Opštine Štrpce kao i peticiju građana opštine Štrpce pre svega meštana sela Sevce.
– Zahtevamo od B.M. da ukloni sve do sada postavljene i izgrađene objekte a koji su protivpravno suprotno odlukama lokalne samouprave postavljeni na parceli 3064-0, Kz Sevce.
– Zahtevamo da KEDS po hitno sa mreže isključi trafo usled činjenice da je priključenje urađeno suprotno važećim pravnim normama.
– Pozivamo instituciju Ombudsmana da u svom kapacitetu zaštiti prava i interese građana izražene peticijom.
– Pozivamo predstavnike Oebsa, Kfora, Euleksa, Unmika i ostalih međunarodnih misija s sedištem u Prištini da reaguju na ovo drastično kršenje prava, kako onih regulisanim pravnim normama, tako i prava građana koja su jasno izražena i kroz peticiju.
– Opština Štrpce i Skupština opština Štrpce stoje nedvosmisleno uz svoje građane i ujedno ih pozivamo na suszdržanost, miran i demokratski vid borbe protiv očiglednih provokacija od strane B.M koji uporno pokušava da deluje protiv svih pravnih regulativa i interesa građana opštine Štrpce.
– Ukoliko navedene institucije ne uzmu u obzir zaključak SO Štrpce, Opština Štrpce, njena nadležna odeljenja primeniće zakon o gradnji i srušiće sve nelegalne objekte na imanju B.M.

Zaključak će biti poslat Osnovnom tužilaštvu u Uroševcu, B.M. , KEDS-u, Ministarstvu za prostorno planiranje, zaštitu životne sredine i infrastrukturu Vlade Kosova, Ombudsmanu i njegovom zameniku, Oebsu, Kforu, Euleksu, Unmiku, ali i ambasadama Kvinte.

KimPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.