SO Severna Mitrovica: 5 izveštaja opštinskih čelnika; pitanja vs pohvale

Pet izveštaja o radu predstavljeno je u sredu odbornicima na sednici Skupštine opštine Severna Mitrovica. Čelnici ove lokalne samouprave govorili su o tome šta je učinjeno tokom 2017. godine, na koji način je utrošen opštinski novac, šta su bile aktivnosti gradonačelnika, SO-a. Obiman materijal o minulom radu odbornicima je dostavljen neposredno pred početak sednice, a nakon što se o njemu raspravljalo i na Odboru za politiku i finansije, koji se sastao istog dana u 11 časova. Ipak, primedbu na to imali su samo odbornici GI SDP-a, kao i dodatna pitanja. Tek poneko pitanje od albanske strane. Kolege iz Srpske liste, sa druge strane – upućuju listom pohvale – nadam se da ćemo da nastavimo ovim tempom za dobrobit naše dece i sviju nas; nikada ovako nije ulagano u obrazovanje, mi iz obrazovanja mnogo dugujemo sadašnjem rukovodstvu opštine; finansijski izveštaj je po međunarodnim standardima, u ime naših visokoškolskih ustanova ​zahvaljujemo se opštinskoj administraciji; ispred zdravstva da se zahvalim. 

Na šta je trošen opštinski budžet? 

Devetomesečni finansijski izveštaj o radu opštine Severna Mitrovica za 2017. i godišnji finansijski izveštaj za 2017. predstavila je šefica opštinske administracije, Adrijana Hodžić. 

Za robe i usluge primarnog i sekundarnog zdravstva utrošeno je 49.715,43 evra, odnosno 49.654,90 evra; za robe i usluge predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja utrošeno je – 22.715,91 evro, 32.083,54 evra i 36.479,76 evra; za subvencije, odnosno 105 zahteva, utrošeno je – 156,195,08 evra, a 23.440,27 evra opština je utrošila na električnu energiju, kao i za telefonske troškove. U direkciji infrastrukture utrošeno je 511.065,02 evra. Troškovi za kapitalne investicije za primarno i sekundarno zdravstvo iznose – 214.940 evra, odnosno 376.860 evra. Za administraciju obrazovanja utrošeno je 1.426.062,83 evra. Za osnovno obrazovanje potrošeno je 484.499,32 evra, a za srednje – 941,563,51 evro.

Niz pitanja

Obiman materijal, kako su i sami odbornici u više navrata ukazivali, dostavljen im je neposredno pred početak sednice. 

Zašto je dinamika trošenja sredstava i rashoda neproporcionalna po kvartalima, prigovor o rokovima projekata koji su kasnili, koliki je suficit u prošloj godini u odnosu na planirani budžet, koliko je sredstava utrošeno pojedinačno po osnovnim mitrovičkim školama, da li je bilo donacija van opštinskog budžeta, kolike su takse za usluge građanima, ko je utrošio sredstva za reprezentaciju, ko je koristio troškove za službena putovanja u inostranstvo, šta spada u tehničke usluge kod osnovnog obrazovanja, koliko su pojedinačne zajednice dobile subvencija, da li je u 2017. pomognuto osobama sa invaliditetom – kome, koliko i u kojem iznosu – bila su pitanja, ipak, samo dvoje odbornika SDP-a – Marka Jakšića i Ksenije Božović.

Pitanja su imali, u znatno manjoj meri – i dvoje odbornika PDK-a – Gondže Čauši i Baškim Cimilji – kada će se završiti izgradnja vatrogasne stanice, kada će se osloboditi trotoari u glavnoj ulici. Podsetili su da su ranije zatražili izgradnju objekta za osnovnu školu i da se nadaju da će gradonačelnik "naći načina i sredstava da se izgradi". I ako bi moglo da se materijali za sednice ranije dostavljaju – dodao je Cimilji.  

Na pitanja je odgovarala šefica opštinske administracije.

Niz pohvala 

Pitanja, sa druge strane, nisu imali odbornici Srpske liste, već su uputili niz pohvala na račun opštinske administracije i samog gradonačelnika.

Tanić: Nadam se da ćemo da nastavimo ovim tempom za dobrobit naše dece i sviju nas

Direktor srednje tehničke škole "Mihailo Petrović Alas" i odbornik u ovoj SO, Rade Tanić, pobrojao je šta je sve urađeno sredstvima opštine Severna Mitrovica u školi kojom rukovodi, navevši da je zgrada škole "promenila svoj izgled zadnjih par godina": 

"Nadam se da ćemo da nastavimo ovim tempom i da ćemo da se dogovorimo za ovu godinu šta bismo to trebali da uradimo da bismo završili sve ovo što smo počeli, a sve za dobrobit naše dece i sviju nas koji živimo na ovim prostorima."

Zaporožac: Nikada ovako nije ulagano u obrazovanje, mi iz obrazovanja mnogo dugujemo sadašnjem rukovodstvu opštine 

Direktor O.Š. "Branko Radičević" opštinski odbornik, Ivan Zaporožac, izlistao je šta je sve renovirano i urađeno u školi kojom on rukovodi, i to "zahvaljujući našoj opštini i gradonačelniku", ali i u školi O.Š. "Sveti Sava", takođe poručivši: 

"Sve u svemu, mogu vam reći da nikada ovako nije ulagano u obrazovanje…Mi iz obrazovanja stvarno mnogo dugujemo sadašnjem rukovodstvu opštine, i kao što je rekao kolega odbornik Tanić, nadam se da ćemo nastaviti i da ćemo u budućnosti i dalje ulagati u obrazovanje, jer je to pravi put."

Milanović: Finansijski izveštaj po međunarodnim standardima. U ime naših visokoškolskih ustanova ​zahvaljujemo se opštinskoj administraciji

"Ja mogu da kažem da je finansijski izveštaj urađen baš i grupisan onako kako treba i kako međunarodni računovodstveni standardi to nalažu," kazao je direktor visoke ekonomske škole strukovnih studija Peć u Leposaviću i odbornik ove SO, profesor Nebojša Milanović. 

Kao, kako je rekao, predstavnik visokog obrazovanja podsetio je da u Tehničkoj školi radi Pravni fakultet, PMF i Ekonomski fakultet, takođe uputivši poruke zahvalnosti opštinskim čelnicima:

"Mi smo videli slike koje ste dali spolja zgrade, ali ste trebali unutra, onda se tek ima videti unutra, jer mi držimo nastavu tu i razlika je stvarno zaista impozantna, u odnosu na ranije godine i sada i u pogledu grejanja i svih ostalih uslova za obavljanje nastave. Naravno, u ime naših visokoškolskih ustanova, koje obavljamo nastavu, zahvaljujemo se opštinskoj administraciji na uslovima koje su stvorili za studente sa nadom da ćete i ubuduće još bolje uslove stvarati za naš rad i nesmetano obavljanje nastave."

Zahvalnost i iz zdravstva 

"Ispred zdravstva da se zahvalim pre svega i gradonačelniku i gospođi Adrijani na izuzetnom zalaganju, izuzetnom angažovanju kada je u pitanju zdravstvo, jer smo mi, zahvaljujući njima, kao što ste videli, dobili veliki deo u medicinskoj opremi i nije samo medicinska oprema u pitanju, oni ovde nisu naveli neke stavke u lekovima, gde smo premostili jedan trenutak nedostatka lekova koji je bio prisutan u našoj bolnici, a imamo ga povremeno, pa su to bili rastvori i veliki broj relaksanata koje je vrlo teško nabaviti, a zahvaljujući njima to smo premostila na naše oduševljenje i na oduševljenje građana, verujte. Još jednom zahvalnost u tom smislu," kazala je načelnica infektivnog odeljenja mitrovičkog KBC-a i odbornica SO severna Mitrovica, Danica Radomirović.

Rakić: Ne očekujem samo reči hvale. Da li je ono što smo mi uradili ono najbolje? Mi smo mišljenja da jeste, a možda nije najbolje i mislim da uvek može bolje

Pred odbornicima su se našli i devetomesečni izveštaj o radu gradonačelnika za 2017. i dvanaestomesečni izveštaj za istu godinu.

"Na prezentaciji koju smo videli malo pre, imali smo prilike da vidimo da je naša opština uradila mnogo. Da li je uradila sve što je zacrtala? Nije. Da li smo rešili sve probleme? Nismo. Naravno da ne očekujem ovde za ovom govornicom i među vama samo reči hvale i pohvale. Naravno i svaka kritika je dobrodošla, jer pitajući nas da li je ono što smo mi uradili ono najbolje? Mi smo mišljenja da jeste, a možda nije najbolje i mislim da uvek može bolje" – kazao je gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić i dodao:

"Ukoliko mi dozvolite ja bih pročitao izveštaj. Imam ovde dva izveštaja – i devetomesečni i dvanaestomesečni, ukoliko imate vi pred sobom ove izveštaje, ja bih pročitao samo dvanaestomesečni. Ukoliko želite ja mogu i jedan i drugi izveštaj da pročitam."  

Pozvao je na kraju odbornike da daju predloge za nove projekte na narednoj sednici, navodeći da predstavnici ambasada obećavaju pomoć.

A izveštaj o radu SO Severna Mitrovica za 2017. pročitao je predsedavajući, Dejan Gurešić.

"Ја ću pročitati ukratko godišnji izveštaj," rekao je on, izlistavši informacije o održanim sednicama SO-a, te donetim odlukama, a naveo je i šta je plan rada SO-a za ovu godinu.

Odabrani su i članovi Odbora za zajednice – Milovan Krivokapić, Goranka Kragović, Tauljand Keljmendi, Nađije Hamza, Bisera Ahmeti, Almira Muhremi, Avni Krasnići, Bećir Tairi i Selim Pelivani.

 Kosovo Sever portal nije dobio obaveštenje za medije o održavanju sednice Skupštine opštine Severna Mitrovica u kosovskom sistemu.  

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.