SK:U četvrtak o javnim preduzećima, opozicija traži odlaganje

Izvor: RTK2 (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Na sednici Skupštine Kosova zakazanoj za četvrtak najavljeno je razmatranje Nacrta zakona o javnim preduzećima. Opozicija traži odlaganje rasprave o ovom pitanju, jer, kako kažu, od prištinskih protesta sa vladajućom koalicijom nije postignut dogovor o Trepči.

Nakon sastanka šefova parlamentarnih grupa, predsednik skupštine Kadri Veselji rekao je da kompromis vlasti i opozicije o javnim preduzećima i Trepči treba pronaći unutar institucija.

“Još jednom kažem da treba sačekati redovnu sednicu parlamenta 12. februara. Očekuje nas ozbiljna debata i budite sigurni da će biti doneta ozbiljna odluka o Trepči koja će omogućiti da ona nastavi da radi, proširi kapacitete, i povrati ekonomski sjaj koji je imala kao gigant,” kaže Veselji.

Dok vladajuće partije i dalje insistiraju na donošenju posebnog zakona o Trepči, opozicija ne želi da razmatra bilo koji zakon o javnim preduzećima, jer kažu da će kao manjina uvek biti nadglasani u skupštini. Zato traže dogovor vlasti i opozicije izvan parlamenta.

Valjdete Bajrami iz opozicione Inicijative za Kosovo kaže da je za njih i dalje sporno rešenje da se opštinskim vlastima daju veće nadležnosti kada su u pitanju javna preduzeća koja se nalaze na teritoriji određene opštine.

“Kao parlamentarna grupa tražili smo da se tačka dnevnog reda o javnim preduzećima odloži za neko od narednih zasedanja. Naš cilj je da se o zahtevima koje smo imali tokom protesta o Trepči sednu vlast i opozicija, da razmotre i da se dogovore o zajedničkim tačkama. Nismo naišli na razumevanje predsedništva skupštine, koje je donelo odluku da se 12. Februara diskutuje o ovoj tački dnevnog reda, rekla je Bajrami.

Za razliku od zahteva sa protesta koji se odnosi na pretvaranje Trepče u javno preduzeće, smenu Jablanovića sada pozdravljaju i poslanici vladajuće koalicije.

“Ne možemo biti taoci nijedne zajednice, pojedinaca ni određenih političkih grupa. Razrešenje Jablanovića govori o odlučnost premijera da u vladi nema mesta za onog ko ne radi u interesu Kosova,” rekao je Ismet Bećiri iz Demokratskog saveza Kosova.

Iz Samoopredeljenja su poručili da su briselski pregovori nelegitimni, jer je Vlada u potpunosti isključila skupštinu iz tog procesa. Sa druge strane, predsednik skupštine Kadri Veselji kaže da će premijer Isa Mustafa po povratku iz Brisela podneti izveštaj poslanicima.

Predstavnici Srpske liste nisu prisustvovali ni ovom sastanku predsedništva skupštine.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.