Širom sveta 1. januara rodilo se skoro 400.000 beba, UNICEF za zdravlje dece

FOTO: Mitieli Digitaki je jedna od prvih beba 2020. Rodila ju je Laisani Raisili u Suvi, deset minuta iza ponoći na Fidžiju, Mitieli je težila 2,9 kg i dobrog je zdravlja./UNICEF

Širom Zemljine kugle za Novu godinu rodilo se oko 392.078 beba, procene su UNICEF-a. Svakog januara UNICEF slavi rođenje prvih beba u Novoj Godini, dan koji se inače računa kao „povoljan“ za rođenje beba. Međutim, za milione novorođenčadi širom sveta njihov dan rođenja je daleko manje takav.

Prema procenama urađenim neposredno pred početak novogodišnje noći, prvo dete je trebalo da se rodi na Fidžiju, a poslednje u SAD.

Preko polovine novorođenčadi od procenjenog broja UNICEF-a, rodilo se u ovih osam država: Indija (67.385), Kina (46.299), Nigerija (26.039), Pakistan (16.787), Indonezija (13.020), Sjedinjene Američke Države (10.452), Demokratska Republika Kongo (10.247) i Etiopija (8.493)

„Početak Nove godine i nova decenija prilika je da one odraze ne samo naše nade i težnje za našu budućnost, već i budućnost onih koji će doći posle nas“, rekla je izvršna direktorica UNICEF-a, Henrieta For (Henrietta Fore).

„Kalendar počinje svakog januara, on nas podseća i na sve mogućnosti i potencijal svakog deteta da prigrli svoje putovanje kroz život – i to samo ukoliko im se da ta šansa“, kazala je For.

Svakog januara UNICEF slavi rođenje prvih beba u Novoj Godini, ali za milione novorođenčadi širom sveta njihov dan rođenja je daleko manje srećan.

Prema podacima UNICEF-a, prošle godine 2,5 miliona novorođenčadi umrlo je već u prvom mesecu života. Ona su na žalost preminula od uzroka koji su se u najvećem broju slučaja mogli sprečiti, od prevremenog rođenja do komplikacija tokom porođaja i infekcije poput sepse. Takođe je više od 2,5 miliona beba mrtvorođeno svake godine.

U protekle tri decenije u svetu je ipak zabeležen značajan napredak u preživljavanju dece, tako što se smanjio broj dece koja preminu pre svog petog rođendana za više od polovinu. Ali napredak je sporiji. Bebe koje su umrle u prvom mesecu svog rođenja u 2018. u svetu, činile su 47 procenata stope mortaliteta dece mlađe od pet godina, u odnosu na 40 procenata za 1990. godinu.

Zbog toga je UNICEF pokrenuo kampanju „Svako dete živo“ kojom poziva na ulaganja u zdravstvene radnike kako bi se svakoj majci i novorođenčadima osigurao „siguran par ruku“ u sprečavanju i lečenju komplikacija tokom trudnoće i porođaja, istakao je UNICEF.

„Za mnogo majki i novorođenčadi nema obučenih babica ili medicinskih sestara da brinu o njima, a rezultati su pogubni“, rekla je For, istakavši:

„Možemo osigurati da milioni beba prežive svoj prvi dan i da žive u ovoj deceniji i nastave da žive i dalje, ukoliko se svaka od njih rodi u sigurnom paru ruku.“

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.