Simonović osuđen na zatvor zbog podstrekivanja na paljenje kuće novinara


Bivši predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović osuđen je, u prvostepenom postupku, na četiri godine i tri meseca zatvora zbog podstrekivanja na paljenje kuće novinara portala Žig info Milana Jovanovića 12. decembra 2018. u Vrčinu.

Na istu kaznu osuđen je i okrivljeni Aleksandar Marinković, koji je je bio izvršilac, a nalazi se u bekstvu, dok je drugooptuženi Vladimir Mihailović, koji je bio posrednik, dobio četiri godine.

Tokom obrazlaganja presude, sudija Slavko Žugić je konstatovao da je prošao trnovit put ovog procesa, jer su sve vreme postojale opstrukcije, posebno branilaca optuženih, od kojih su neki tvrdili da sudi po nalogu predsednika države.

Nakon tih reči, Simonović i njegovi branioci su napustili sudnicu.

Tužilac Predrag Milovanović koji je postupao u procesu protiv Simonovića, rekao je da danas izrečena kazna od četiri godine i tri meseca zatvora „predstavlja malu pobedu institucija“, ali da treba sačekati da postane pravosnažna.

Milovanović je u izjavi novinarima ispred Palate pravde u Beogradu najavio da će se žaliti na visinu kazne, i da će tražiti da to bude „maksimalnih osam godina“.

On je naglasio da ova kazna treba da bude jedna „odvraćajuća poruka“ da se ovakva krivična dela ne ponavljaju, i da će time doprineti „boljem sutra“.

Jovanović: Presuda „vesnik slobode medija u Srbiji“

Jovanović je, nakon izricanja presude, zahvalio svima koji su mu pomogli da obnovi kuću, navodeći da ne želi da se to ikom desi. „Ja sada živim i radim pod policijskom zaštitom, pored njih se osećam dosta bezbedno, ne znam koliko će to trajati, želim da niko od vas tu zaštitu nema, želim vam da slobodno radite i pišete“, poručio je novinarima.

Jovanović je ocenio da je presuda Simonoviću „vesnik slobode medija u Srbiji“.

„Prihvatam da budem žrtva ako to pomaže mlađim kolegama da rade i dalje časno, u boljim uslovima i bez strepnje“, izjavio je Jovanović ispred Palate pravde.

Prema njegovim rečima, ko zna kako bi se razrešio taj slučaj da on nije bio u centru pažnje novinara Srbije i Evrope.

On je istakao da je veoma zahvalan novinarima na podršci koju su mu pružali, kao i donatorima koji su pomogli da obnovi kuću.

Kako je rekao, da nije bilo toga možda bi završio negde ispod mosta.

On je rekao da Simonovića u tom postupku nije zaštitila partijska knjižica Srpske napredne stranke, ali da treba sačekati drugostepeni postupak i da li će kazna biti potvrđena.

Jovanović je rekao da u svojim izjavama posle glavnih pretresa nije rekao da je Simonović zaštićen u tom postupku, kako je to mislio sudija Slavko Žugić, što je imao za primedbu kada je sapštavao presudu.

„Nisam mislio da je zaštićen u ovom postupku, već ranije, kada sam podnosio brojne krivične prijave za malverzacije protiv Simonovića ali one nisu procesuirane, već su ostale negde u fioci“, rekao je on.

Veran Matić je izjavio da je učinjeno najviše što je moguće u ovom trenutku, da je heroj sudija koji je uspeo da se izbori sa svim opstrukcijama u procesu.

Novinaru portala „Žig Info“ Milanu Jovanoviću prema optužnici, zbog kritičkih tekstova zapaljena je kuća, po nalogu Dragoljuba Simonovića koji je u vreme zlodela, kao kadar Srpske napredne stranke, bio predsednik opštine Grocka.

Inače, Jovanović je od prvog dana kao krivca označavao upravo Dragoljuba Simonovića. Istragom je utvrđeno da je predsednik opštine Grocka policajcu interventne jedinice policije Vladimiru Mihailoviću, da bi mu zauzvrat zaposlio ženu, naložio da novinaru zapali kuću.

Policajac je potom angažovao Igora Novakovića, koji je Aleksandru Marinkoviću i Bojani Cvetković Šijacki dao adresu. Marinković je u noći 12. decembra 2018. ubacio dva molotovljeva koktela u kuću.

Jovanovića je spasila supruga, koja ga je u poslednjem momentu kroz plamen i dim, izvukla napolje.

Simonovićeva odbrana, osim što je tvrdila da njihov klijent nema veze sa požarom, tokom čitavog procesa pokušavala je da ospori i da je Milan Jovanović novinar, iako je Jovanović, za lokalne medije iz Grocke šest godina pisao o malverzacijama sa kojima je povezivao upravo Dragoljuba Simonovića.

Podsetimo, Simonović je uhapšen posle velikog pritiska međunarodnih institucija, a o njegovom hapšenju javnost je obavestio prvi čovek SNS-a i predsednik države Vučić. U pritvoru je proveo 40 dana. Uprkos brojnim dokazima, Simonović se novinarima, posle jednog ročišta, predstavio kao žrtva zavere.

N1

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.