Severna Mitrovica: Službenica Kosovske agencije za imovinu fizički i verbalno nasrnula na novinarku KoSSeva

Tokom pokušaja Kosovske agencije za imovinu (KPA) da danas iseli porodicu Milunović iz stana u Severnoj Mitrovici, čiji je vlasnik kosovski Albanac, a uz asistenciju Kosovske policije, službenica ove kosovske agencije, Pravda Božović, fizički i verbalno je nasrnula na novinarku portala KoSSev koja je izveštavala sa lica mesta, istovremeno joj oduzela fotoaparat i pokušala da izbriše fotografije snimljene na njemu. Uprkos tome što se naša novinarka držala sve vreme pribrano, fizičko i verbalno šikaniranje trajalo je najmanje desetak minuta. Urednica KoSSeva, Tatjana Lazarević, zatražila je od Kosovske policije hitnu zaštitu novinara tokom trajanja samog incidenta, pokušavajući i da ostvari kontakt sa menadžmentom KPA u Prištini, u čemu nije uspela, a nakon današnjeg događaja uputila je i protestno pismo ovoj agenciji, koje je prosleđeno i medijima. Protestno pismo KPA koja je u javnosti još uvek prepoznata i kao Kosovska poverilačka agencija (nekadašnja Kosovo Trust Agency – KTA, odnosno, kasnijeg PAK-a, uz osoblje i imovinu HPD) – zbog nasilja njihove službenice Pravde Božović nad novinarkom KoSSeva na radnom zadatku, možete pročitati OVDE. Istovremeno smo direktorki KPA Fljoriji Kiki uputili i zahtev da, pored upućivanja javnog izvinjenja novinarki našeg portala, od svojih službenika na terenu zatraži da omoguće nesmetan rad novinara.

Incident se dogodio nakon što je novinarka KoSSeva fotografisala ulaz zgrade u ulici Kralja Petra I, kod Komercijalne banke, a u kojoj se nalazio stan iz kojeg su Milunovići danas trebalo da budu iseljeni i ispred kojeg su bili pripadnici Kosovske policije, KFOR-a, a među njima i službenica KPA, Pravda Božović.

Nakon što je novinarka snimila fotogafije, službenica Pravda Božović je u pratnji policajca prišla i rekla našoj novinarki da ju je videla kako je "slikala u njenom pravcu", zatraživši da fotografije na kojima je ona – budu i izbrisane. Iako joj je novinarka profesionalno objasnila da je tu u svojstvu novinara, da su fotografije napravljene iz daleka i da se službenica KPA na fotografijama "praktično ne vidi", Pravda Božović je bila uporna da fotografije budu izbrisane, te novinarki potom i oduzela aparat i pokušavala sama da ih izbriše.

Na pitanje novinarke KoSSeva da se predstavi, Božović je odbila da to učini, uz odgovor – "nije bitno", vrativši novinarki aparat, uz ponovno insistiranje da se fotografije izbrišu. Novinarka je dve fotografije i izbrisala.

U međuvremenu je urednica KoSSeva pozvala novinarku i zamolila je da ustupi svoj telefon službenici KPA, kako bi ona lično razgovarala sa njom, što je novinarka i učinila. Pravda Božović je, javivši se na telefon, saslušala urednicu koja se predstavila i upozorila službenicu KPA da se razgovor snima, zatraživši da se i ona predstavi i da objasni razloge za oduzimanje aparata Kosseva, kao i pokušaj brisanja fotografija – vratila telefon novinarki i rekla: "Slušaj devojčice, zašto me diraš? Sad ćeš ti da vidiš ko sam ja," istovremeno pozvavši nepoznatu osobu telefonom da dođe.

Novinarka je pokušala da se udalji od službenice KPA Pravde Božović, međutim, ona ju je uhvatila za torbu. Novinarka je zahtevala da je pusti, upitavši je "u čemu je problem?" a na šta je Božović odgovorila: "Sad ćeš da vidiš, ti ćeš majku četvoro dece da stresiraš. Znaš da mogu da te strpam u zatvor 30 dana."

Novinarki KoSSev portala je u jednom trenutku Božovićeva oduzela telefon, koji joj je vratio kosovski policajac kada je telefon ubrzo i zazvonio. Ova službenica je istovremeno novinarku i dalje držala za torbu, ne dozvoljavajući joj da se udalji, iako je novinarka neprestano ponavljala –  "Pustite me" i "Vratite mi telefon".

Pravda Božović je, držeći našu novinarku za torbu, rekla i da su "sklonili" novinara – čije je ime poznato našoj redakciji, a u pitanju je ugledan novinar, dok joj se naša novinarka "šeta celo jutro", da "oni" pokušavaju da "smire situaciju". Božović je nastavila da novinarku verbalno i fizički napada, uprkos tome što je ona uporno pribrano objašnjavala da je na događaju "u svojstvu novinara na licu mesta" i da "samo radi svoj posao", a da sve nesporazume razjasni sa urednicom.

Milunovićima rok 15 dana da se isele

U međuvremenu Tanjug je javio da je iseljavanje petočlane srpske porodice Milunović iz Kosovske Mitrovice odloženo za 15 dana, pozivajući se na izjavu regionalnog šefa operative Kosovske policije Željka Bojića.

Sudskom odlukom, KPA, uz asistenciju Kosovske policije, pokušala je danas da ovu porodicu iseli iz stana koji se nalazi u ulici Kralja Petra I, što se nije dogodilo.

Nedavno je iseljena i porodica Ilić, takođe petočlana – iz kuće za koju tvrde da je njihova, ali koju je navodno kupio i kosovski Albanac Aljuš Aljuši.

Pravda Božović je na to odgovorila "da ima nadređenijih i iznad urednice," zapretivši novinarki KoSSeva da "ne sme ništa da objavi".

U međuvremenu se pojavila i nepoznata muška osoba koju je Božović prethodno i pozvala telefonom da dođe, a koja je smirila situaciju. Ipak, Božović je novinarku KoSSeva pustila da ode tek kada je ona po prvi put od nastanka incidenta povišenim tonom zahtevala da je Božović i pusti. 

Mrdaković: Demantuje da je bilo incidenta. "Novinarima nije dozvoljeno praćenje akcija KPA"

U prvoj telefonskoj izjavi za KoSSev predstavnica za medije KPA, Negosava Mrdaković, nije imala saznanja o incidentu koji se danas dogodio tokom akcije KPA u Severnoj Mitrovici, da bi u naknadnom pozivu iz KPA navela da se "raspitala" kod predstavnika policije i svoje organizacije na terenu, te da prema njenim posrednim saznanjima koje je dobila iz ovih izvora, nije bilo nikakvog napada, odnosno pretnji novinarki KoSSeva od strane službenice čije ime nije htela da navede, osim da je novinarka KoSSeva upozorena od strane policije da ne fotografiše.

Mrdaković je istovremeno naglasila da niti ona, niti sami službenici KPA, ne smeju da daju svoja imena prilikom izvođenja svojih radnih zadataka, te da se ovi zadaci obavljaju "bez prisustva novinara", ne navodeći detalje i ko je zadužen da spreči prisustvo novinara prilikom izvođenja ovakvih akcija. Ona je više puta tokom dva razgovora naglasila da novinarima nije dozvoljeno da prate akcije KPA na terenu.

Mrdaković je istovremeno i potvrdila da njihovi službenici nemaju pravo da verbalno i fizički napadaju, ili oduzimaju lične stvari trećih lica.

Kosovska policija: KPA nije razgovarala sa policijom

U izjavi za KoSSev, šef operative severne policijske stanice Kosovske policije, Milija Milošević, koji je bio prisutan tokom izvođenja današnje akcije, kao i šef regionalne operative, Željko Bojić, potvrdili su da oni nisu razgovarali sa bilo kim iz KPA u vezi sa ovim slučajem do objavljivanja naše vesti, a da je Bojić, nakon što je urednica KoSSeva tokom današnjeg incidenta kontaktirala Kosovsku policiju na Severu, zatraživši zaštitu novinara, zahtevao od dežurnih policajaca da sačine izveštaj, čija je izrada u toku.

Građani očevici šikaniranja novinara

Današnji incident pratila je i grupa okupljenih građana Severne Mitrovice, kao i prolaznici. Upravo su građani redakciju KoSSeva obavestili o nasilju koje se vrši nad našom novinarkom, pre nego je ona uspela da se redakciji i javi, a zahvaljujući njima imamo i fotografije sa lica mesta.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.