Serwer: I Hashim Thaçi na optuženičkoj klupi Tribunala

Ukoliko su zaista pronađeni inkriminirajući dokazi, onda svaka osoba koja se spominje u izvještaju bivšeg švicarskog senatora Dick Martyja, može biti tužena od strane novog suda za koji se očekuje da će uskoro biti uspostavljen.

Ovo je rekao bivši američki diplomata Daniel Serwer, u intervjuu za list "Zëri", koji kaže da su optužbe Martyja date bez pružanja dokaza.

"Istraga ne isključuje nijednu od spomenute osobe u ovom izvještaju, pa ni aktuelnog premijera Kosova Hashima Thaçija", rekao je između ostalog Serwer.

Prije nekoliko dana je i list "Bota Sot" naveo "premijer Kosova Hashim Thaçi mogao bi da bude prvi koji će se naći na optuženičkoj klupi specijalnog suda za ratne zločine OVK".

List je dalje pisao i da je Thaçi pripremio zakonski paket o "samopredaji pravdi".

Također, u tekstu stoji i da će se pored Thaçija na spisku optuženih naći i Xhavit Haliti, aktuelni potpredsjednik Skupštine Kosova i jedan od osnivaca OVK, Kadri Veseli, aktuleni zamjenik predsjednika Demokratske partije Kosova i bivši šef tajne kosovske službe OVK kao i Azem Sula, aktuelni poslanik i bivši šef glavnog štaba OVK.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.