Seljimi: Samoopredeljenje da podrži ukidanje Zakona o Specijalnom sudu

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa engleskog)

Član Parlamenta (Kosova) ispred pokreta Samoopredeljenje, Redžep Seljimi, kaže da će najveća  opoziciona stranka glasati za ukidanje Zakona o specijalnom sudu. Prema njegovim rečima, inicijativa o ukidanju ovog međunarodnog suda za ratne zločine trebalo bi da potiče od Vlade, ili Kancelarije Predsednika.

Samoopredeljenje potvrđuje da će njegovi poslanici glasati za ukidanje Zakona o Specijalnom sudu koji će se baviti navodnim zločinima počinjenim od strane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Vest je potvrdio poslanik Samoopredeljenja Redžep Seljimi. Tokom intervjua za list Zeri, Seljimi je rekao da bi inicijativa za ukidanje zakona trebalo direktno da dolazi od Vlade ili Kancelarije Predsednika i da ne bi trebalo da se koriste "pojedinci", ili alternativne opcije za postizanje tog cilja.

Bivši komandant OVK-a rekao je da glas Samoopredeljenja nije za to kako bi se zaštitila bilo koja osoba, već da bi građanima dokazali da je ovaj sud pogrešan.

Zahtev za ukidanje zakona podnesen je 22. decembra, kada je 43 poslanika iz vladajućih stranaka na Kosovu sakupilo potpise kojima se traži da se zakon ukine.

Bez obzira na njihov zahtev, nijedna sednica skupštine nije održana, jer predsedništvo Skupštine, kojim se uspostavlja dnevni red sednice, nije uspelo da se sastane u dva navrata zbog nedostatka kvoruma, dok je Skupština službeno na zimskoj pauzi do 15. januara.


Pročitajte još: 

Švedska: U eksploziji bombe ranjena ćerka bivšeg pripadnika OVK

Stejt department kosovskim liderima: Ne menjajte ovlašćenja i nadležnost Specijalnog suda

Osam poslanika povuklo potpise za ukidanje Specijalnog suda

Kancelarija Mogerinijeve: Ukidanje zakona o Specijalizovanim komorama "užasavajuće"​

Preko 60 optuženih pred Specijalnim sudom, prve optužnice posle 17. februara​

Fjalja: Vlada Kosova u 14.00 o blokiranju rada Specijalnog suda. Haradinaj: Moramo da poštujemo odluke Skupštine​

Inicijativa za ukidanje Specijalnog suda: Haradinaj sa Kvintom. Tači: Posvećeni smo vladavini prava, odnosima na pravičnoj osnovi​

Priština: Poslanici za ukidanje Zakona o Specijalnom sudu, predsedništvo bez kvoruma, ambasadori oštro reaguju​

Koha: Peticiju za Specijalni sud "guraju" Tači i Haradinaj​

Organizacija ratnih veterana OVK peticijom protiv Specijalnog suda​

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.