Selaković: Rezolucija 1244 osnov briselskog sporazuma

Izvor: RTK2/Beta (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)
 
Ministar pravde Srbije Nikola Selaković izjavio je danas da Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN predstavlja osnov svega što je predviđeno briselskim sporazumom Beograda i Prištine.
 
”Upravo ta Rezolucija daje osnova svemu što je navedeno u briselskom sporazumu. Da li su to posebni zakoni Kosova, posebna policija, poseban pravosudni sistem… To je ono na šta smo mi obavezani Rezolucijom 1244”, kazao je Selaković novinarima nakon javne rasprave u Ustavnom sudu Srbije o ustavnosti sporazuma s Prištinom.
 
On je ponovio da sporazum potpisan u Briselu u aprilu 2013. Godine predstavlja politički akt koji je ”jedini mogući i najracionalniji put ostvarenja dijaloga Beograda i Prištine u granicama Ustava Srbije”.
 
Kako je naglasio, pregovori su neophodni jer Srbija nije u stanju da jednostrano definiše obim ”suštinske autonomije Kosova i Metohije”.
 
”Da je to mogao neko da uradi jednostrano, to bi uradio ustavotvorac 2006. godine. Mi možemo da razgovaramo o tome koji je obim te autonomije i šta ona treba da sadrži, a jedna od faza toga jeste
briselski sporazum”, rekao je ministar pravde.
 
Predsednik Odbora Narodne skupštine za ustavno-pravna pitanja Aleksandar Martinović ocenio je da je u javnoj raspravi o predlogu Demokratske stranke Srbije za ocenu ustavnosti briselskog sporazuma bilo ”mnogo dnevne politike i neke vrste licemerja”.
 
”Mnogi od današnjih diskutanata imali su prilike da rešavaju problem Kosova i Metohije, nisu uspeli, i sada spočitavaju Vladi Srbije zašto ga ne reši, bez uvažavanja pravne i političke realnosti na KiM”, rekao je Martinović.
 
On je naveo da su argumenti protiv briselskog sporazuma ”čudni” i da oni koji kritikuju pregovore Beograda i Prištine to čine na ”udžbenički i kabinetski način”.
 
Potpredsednik DSS-a Slobodan Samardžić izjavio je da je predlagačima stalo jedino do toga da institucija zadužena za pitanja ustavnosti i zakonistosti uradi svoj posao korektno.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.