Selaković: Račak bio i ostao legitimna akcija protiv OVK, Kurti napada Srbe montiranim optužnicama

U danu kada se na Kosovu obeležava 24. godišnjica Račka, odakle se šalju poruke o „srpskom zločinu i masakru“, te Srbija optužuje da „negira genocid“, ali i da „sanja njegovo ponavljanje“, iz Beograda večeras stiže odgovor da je Račak „bio i ostao legalna i legitimna akcija srpske vojske i policije protiv terorističkih formacija OVK“.

Događaj koji se zbio 15. januara 1999, i 24 godine kasnije jedna je od najosetljivijih tema za srpsku i albansku javnost koja povlači možda i najoprečnije interpretacije srpske i kosovske javnosti.

Za kosovske Albance, veći deo regiona i zapadne vlade, radi se o masakru 45 civila, za zvaničnu srpsku stranu, u pitanju je bio oružani sukob između srpske policije i pobunjenih naoružanih i uniformisanih Albanaca tokom akcije policije u opštini Štimlje.

Vilijam Voker – sadašnji počasni građanin Kosova koji je danas ujedno prisustvovao obeležavanju godišnjice, 15. januara 1999. je u svojstvu nekadašnjeg šefa Verifikacione misije OEBS-a okarakterisao Račak kao mesto masakra nad nedužnim civilima koje su izvršile jugoslovenske, odnosno srpske snage, što je poslužilo kao neposredan i zvanični povod za 78-dnevno bombardovanje tadašnje SR Jugoslavije od strane NATO-a.

Ovo se danas moglo čuti i kao glavna poruka kosovskih političkih lidera, ali i više međunarodnih predstavnika sa zapada na Kosovu.

Osim toga, kosovski premijer je na komemoraciji koja je danas održana u Štimlju kazao da je kosovsko tužilaštvo raspisalo međunarodne poternice za 18 osoba koje su navodno odgovorne za taj slučaj, preneli su prištinski mediji.

Sve do večeras izostale su reakcije srpskih zvaničnika, kada su beogradski mediji preneli izjavu ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nikole Selakovića.

On naglašava da je Račak „bio i ostao legalna i legitimna akcija srpske vojske i policije protiv terorističkih formacija tzv. OVK“, prenosi RTV.

Ujedno kaže i da koliko god se Kurti i „ostali veterani-teroristi trudili da montiranim optužnicama napadaju Srbe i da prekrajaju pravu prirodu antiterorističke akcije u Račku pre 24 godine, to im Srbija neće dozvoliti“.

“Na današnji dan pre 24 godine snage bezbednosti Srbije i Savezne Republike Jugoslavije izvele su antiterorističku akciju u kojoj su eliminisale terorističku grupu u selu Račak na teritoriji opštine Štimlje. Vešta manipulacija predstavnika dela međunarodne zajednice pod firmom OEBS-a i vođstvom Vilijema Vokera pretvorila je ovu antiterorističku akciju u povod za NATO agresiju na našu Otadžbinu 1999. godine“, naveo je Selaković.

On precizira i da su vreme, dokazi, ali i svedočanstvo šefice finskog dela patološkog tima pokazali da je Račak bio „vešt pokušaj manipulisanja radi izazivanja rata protiv Srbije“.

„Vrhunac toga bilo je odustajanje haškog tužilaštva od tog dela optužnice protiv predsednika Slobodana Miloševića“, navodi Selaković.

Ministar precizira da Srbija neće da dozvoli Kurtiju da „prekraja pravu prirodu antiterorističke akcije u Račku“, dokle god je „čestitih i ozbiljnih Srba, baš onakvih kakav je predsednik Vučić, sudija Danica Marinković i Ivan Todosijević.

Predsednik Srbije je u više navrata do sada javno govorio da je Račak „izmišljen“, a zbog istih tvrdnji predsednik privremenog organa opštine Zvečan, Ivan Todosijević, osuđen je prvo na dve godine, a potom na jednu, pred Osnovnim sudom u Prištini – nakon ponavljanja postupka. Danica Marinković inače istražni sudija u slučaju Račak, takođe tvrdi, a poslednji put je to učinila pre dva dana za Tanjug, da je u Račku izvršena antiteroristička akcija od strane srpske policije.

„Takvih nas je ubedljiva većina i dokle postojimo pričaćemo našoj deci ali i celom svetu da je Račak bio i ostao legalna i legitimna akcija naše vojske i policije protiv terorističkih formacija tzv. OVK, oni koji su se svom silom trudili da je prikažu drugačije nisu ništa drugo do saradnici terorista, što su i dokazali činjenjem zločina agresije na našu zemlju, a pravi zločinci su oni koji su u 78 dana i noći ubili 79 naše dece i koji su omogućili da 312 od ukupno 437 naseljenih mesta na Kosovu i Metohiji budu etnički očišćeni od Srba, a više od 219.000 proteranih Srba i nealbanaca budu proterani iz naše južne pokrajine“, poručio je Selaković, prenosi RTV.

Pročitajte još:

 

Kurti: Tužilaštvo raspisalo međunarodne poternice za 18 Srba osumnjičenih za Račak

 

24 godine od Račka: Prištinski zvaničnici ponovo o masakru i genocidu, zahvaljuju se VokeruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.