Šefica matične službe u Severnoj Mitrovici danas na svom radnom mestu, puštena iz pritvora

Šefica matične službe kosovske opštinske administracije Severna Mitrovica S.G. koja je u utorak privedena zbog sumnje da je u matičnu knjigu Kosova upisala lice koje nije sa Kosova, puštena je juče iz pritvora. Ona je danas došla na svoje radno mesto i nastavila da radi, potvrdila je u izjavi za KoSSev šefica ove administracije Adrijana Hodžić. Njoj je prethodno bilo određeno dvadesetčetvoročasovno zadržavanje. Hodžić je, u izjavi za KoSSeV, istakla da je usled ove situacije povećana "pozornost" njihovih službenika da "još pažljivije" pristupe svakom dokumentu koji im je dostavljen, istovremeno se zahvalivši policiji i tužilaštvu na "njihovom angažovanju" koje je, kako je rekla, potvrdilo da mehanizam u ovoj administraciji nekada nije bio "ažuran".

"Zahvaljujem policiji i tužilaštvu na njihovom angažovanju koje je potvrdilo da mehanizam u administraciji nekada nije bio ažuran, to jest, postojale su mogućnosti za manipulaciju koju su činili sami građani," rekla je Hodžić u izjavi za KoSSev,  istakavši da jedna ovakva saradnja može samo da poboljša rad opštinske službe, otkrije nepravilnosti mehanizma i isti unapredi.

Ona je takođe navela da, što se tiče slučaja službenice S.G., proces sada "ide dalje", policija radi "svoj posao", a da se usluge građanima pružaju "na što efikasniji način".

"Sada postoji način da se proveri svaki dokument u našoj službi zahvaljujući Briselskom sporazumu i matičnoj službi na Kosovu, tako da mi sad imamo pristupa. Ova situacija je zapravo povećala pozornost naših službenika da još pažljivije pristupe svakom dokumentu koji nam je dostavljen," objasnila je Hodžić i dodala da "nije postojala namera njihove službenice da prekrši zakon", već je, kako je rekla, ona postupila po zakonu koji je važio u trenutku dostavljanja dokumenta.

Hodžić je kazala da je službenica S.G. od juče na poslu, te i da misli da joj "nije svejedno", ali i da je ona "svakako spremna na saradnju sa nadležnim institucijama koje su uključene". 

S.G. je u utorak, kako su preneli kosovski mediji, a kasnije i srpski, privedena zbog sumnje da je "mimo zakona prihvatila aplikacije pojedinim građanima koji nisu registrovani u matičnu knjigu rođenih na Kosovu" i da joj je određen pritvor. Tada nisu bili iznešeni dodatni detalji o samom slučaju.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.