Samoopredeljenje u novom spotu – „Nema srpskih izbora ni referenduma, nema potpisa za Zajednicu, ni praštanja teritorija“

Vest je ažurirana

U kabinetu premijera nema gostoprimstva za srpske kriminalce. Na Kosovu nema srpskih izbora i referenduma. Srpska lista više nema moć da uslovljava vlast. Na severu zemlje nema utočišta za drogu i kriptovalute. Nema potpisa za ‘Zajednicu’ ili ‘Udruženje’ ni praštanja teritorije. Nema lobiranja za podelu Kosova, poručilo je Samoopredeljenje u novom spotu.

Vladajuća stranka na Kosovu – Samoopredeljenje objavila je još jedan video snimak u kojem iznosi optužbe i na račun nekadašnje kosovske vlade, kao i sindikata, te ističe ono što smatra svojim uspesima.

U snimku se spominju različiti prošli skandali, između ostalog, „carinski terminali, krađa dva miliona evra iz trezora Kosova, krađa droge sa carinskih terminala kao i prodaja zemljišta za jedan evro“.

„Nema privatizacije fabrika i državnog zemljišta za jedan evro. Ne postoji vlasništvo nad carinskim terminalima. Nema krađe droge iz prostorije sa dokazima. Nema ministarskih savetnika i vozača koji prevoze drogu sa državnom logistikom. Nema krađe dva miliona evra iz Trezora na kraju dana. Nema više iznuđivanja desetina miliona evra od javnih preduzeća od strane oligarha. Nema opraštanja miliona evra za velike domaće i strane kompanije samo zato što se nekome prohtelo“, navodi Samoopredeljenje u video snimku.

Sindikate nazivaju partijskim, te ocenjuju da u upravnim odborima javnih preduzeća „više nema porodičnih i partijskih imenovanja“, kao i da „Nema više poslova bez ili sa nameštenim konkursom“.

Spot Samoopredeljenja objavljen je samo dan nakon što se kosovski premijer Aljbin Kurti pohvalio onim što je predstavio kao rezultate i uspehe kosovske vlade u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije tokom 2022. godine.

U objavi na Fejsbuku, naglasio je, između ostalog, da su na Severu u ovom periodu izgrađena četiri policijska objekta, da je zatvoreno 16 „ilegalnih puteva“, uništeno pet laboratorija za drogu i tri „laboratorije“ za rudarenje kriptovaluta.

Kosovski premijer je ujedno izneo statističke podatke o broju sprovedenih akcija protiv organizovanog kriminala i uhapšenih osoba, među kojima su i javni funkcioneri.

„Sprovedene su 854 policijske akcije protiv organizovanog kriminala i krijumčarenja, uhapšene su 3,202 osobe, od kojih je 301 javni funcioner… uništili smo 69 kriminalnih grupa“, navodi Kurti.

Samoopredeljenje je i u julu objavilo spot o tome kako je Kurti za godinu i po dana „integrisao“ Sever, a nakon kritika pre svega srpskih zvaničnika, spot je izmenjen, pre svega sa blažom muzičkom podlogom.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.