Samoopredeljenje prevrnulo kamion sa srpskim proizvodima: Ne daju nam knjige, mi nećemo njihove proizvode

Aktivisti kosovskog opozicionog pokreta "Samoopredeljenje" prevrnuli su kamion sa proizvodima iz Srbije. Kako su beogradski mediji javili, kamion je prevrnut kod Podujeva. Ovu akciju Samoopredeljenje je objasnilo kao "odgovor na krivična dela Republike Srbije" koja je pre dva dana vratila 103.000 knjiga na albanskom "ostavljajući albanske učenike škola u Preševu, Medveđi i Bujanovcu bez knjiga," saopšteno je iz Samoopredeljenja. Oni navode i da će nastaviti sa svojim akcijama "sve dok Srbija ne prihvati reciprocitet sa Kosovom". 

"Šesnaest godina nakon rata autor masakra i široko rasprostranjenog uništavanja na Kosovu – Srbija, kontroliše i ekonomski iskorišćava Kosovo svojim proizvodima," navode iz Samoopredeljenja i dodaju da "Republika Srbija sledi ucene srpske manjine na Kosovu", koja "pokušava da izgradi državu u okviru državnog projekta 'Zajednica'."

Iz ovog pokreta dalje dodaju da Srbija nije dobila "recipročni odgovor od Republike Kosovo", čije je "rukovodstvo korumpirano" i ističu: 

"Iz tih razloga, aktivisti pokreta Samoopredeljenje nastaviće ovakve radnje sve dok Republika Srbija ne prihvati reciprocitet sa Republikom Kosovo. Nejednakost i potčinjavanje su neprihvatljivi. Oni ne dozvoljavaju naše knjige, mi nećemo prihvatiti njihove proizvode".

Podsetimo, srpska carina vratila je posle više meseci sa svog carinskog punkta udžbenike na albanskom jeziku koje je kosovska vlada poslala albanskim đacima u južnoj Srbiji. U periodu u kojem su se knjige nalazile na carinskom terminalu, srpski zvaničnici su isticali da je sadržaj knjiga o geografiji i istoriji bio netačan i neprimeren. Pokret Samoopredeljenje je ranije više puta organizovao akcije bojkota srpskih proizvoda.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.