Samit Frankofonije: Dačić lobira za nepriznavanje Kosova, Priština Madagaskaru podnela zvaničan zahtev za priznanje

Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, započeo je, kako navodi, "odlučnu diplomatsku aktivnost" za sprečavanje daljeg priznavanja nezavisnosti Kosova, bilateralnim sastancima na najvišem nivou na marginama Samita Frankofonije, u glavnom gradu Madagaskara, Antananarivu. Dačić je naglasio da će njegova glavna aktivnost biti sastanci sa predstavnicima onih zemalja koje nisu priznale Kosovo, kako ne bi menjale svoju poziciju, ali i sa predstavnicima zemalja gde je, navodi, možda moguće tu poziciju promeniti u obrnutom smeru. Međutim, kosovski ministar spoljnih poslova, Enver Hodžaj, takođe, lobira i to, ističe, "uprkos naporima Srbije" da to spreči. Predstavnicima Madagaskara upućen je i zvaničan zahtev za priznanje Kosova, a održano je niz bilateralnih susreta, navodi on. Ističe da, s obzirom na to da je Kosovo postalo posmatrač u Frankofoniji 2014. godine, Kosovo želi da postane i član Agencije univerziteta Frankofonije i Parlamentarne skupštine ove organizacije.

Madagaskar izložen pritiscima, Dačić zamolio da očuvaju dosadašnju poziciju nepriznavanja

Dačić i Atala/MSP Srbije"Veoma nam je važno da sprečimo dalji proces priznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije," naglasio je Dačić, ukazujući da Srbija u prošlosti često nije bila prisutna na skupovima poput Frankofonije.

On je istakao i da se sastao sa domaćinom – ministarkom spoljnih poslova Madagaskara, Beatris Atalom, koja je, kako navodi, insistirala da Srbija bude prisutna na što višem nivou, jer je njena zemlja, kao zemlja koja nije priznala Kosovo – "izložena velikim pritiscima".

Tokom njihovog razgovora je ocenjeno da je, navode iz MSP-a Srbije, potrebno nastaviti tradicionalno prijateljske odnose i u budućnosti, unapređivanjem bilateralne saradnje na planu ekonomije, akademske razmene i saradnje u okviru ministarstava odbrane.

Dačić se istovremeno zahvalio na dosadašnjoj principijelnoj poziciji Madagaskara u odnosu na jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

"Takođe, ovom prilikom obavestio je ministarku Atalu o razvoju dijaloga Beograda i Prištine u Briselu i zamolio da Madagaskar očuva dosadašnju poziciju po ovom pitanju," navode iz ovog ministarstva i dodaju da je Dačić pozvao ministarku Atalu da poseti Srbiju, što je ona, ističu, sa zadovoljstvom prihvatila.

Vijetnam neće promeniti stav o Kosovu 

Dačić se, takođe, sastao sa ministrima spoljnih poslova Luksemburga, Togoa, Burundija, kao i zamenikom ministra spoljnih poslova Vijetnama. 

Vijetnamski zamenik ministra, Ha Kim Ngok, potvrdio je principijelan stav o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, uputivši poziv za posetu predsedniku Tomislavu Nikoliću, dok su ministri MSP-a Togoa i Burundija izrazili želju za intenziviranjem dijaloga i unapređenjem saradnje u oblasti prosvete. 

O lobiranju kosovske diplomatije čitajte u našoj tematskoj stranici "Lobiranje kosovske diplomatije"

Ministar spoljnih poslova Srbije je sa svojim kolegom iz Luksemburga razmatrao pitanja evropskih integracija Srbije, migraciona pitanja, kao i aktuelna zbivanja u EU.

Dačić je istakao i da očekuje da u narednim danima održi više od dvadeset susreta sa kolegama drugih zemalja, ali i premijerima i predsednicima država.

Hodžaj uručuje Atali zahtev za priznanje Kosova/MSP KosovaKosovo lobira: Madagaskaru upućen zahtev za priznanje

Niz sastanaka na marginama Frankofonije održao je i Dačićev kosovski kolega, Enver Hodžaj. On, sa druge strane, lobira za nova priznanja Kosova.

Hodžaj se tako sastao sa predstavnicima Burkine Faso, Benina, Luksemburga, Gabona, Komora, Belgije, Burundija i Džibutija, ali i sa Generalnim sekretarom Frankofonije, Mišel Žanom, kojoj je preneo da Kosovo želi da postane član Agencije univerziteta Frankofonije i Parlamentarne skupštine ove organizacije.

Jedan od ključnih sastanaka održao je sa ministarkom Beatris Atalom, kojoj je, kako je Hodžaj naveo na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici, zvanično dostavio zahtev za priznanje Kosova.

Prisustvo Frankofoniji najavio je i kosovski predsednik, Hašim Tači, a Samit će trajati do 27. novembra.


O Frankofoniji

Frankofonija je međunarodna organizacija koja predstavlja skup država i regiona koje koriste francuski za nacionalni jezik, službeni jezik, jezik međunarodne komunikacije i kao radni jezik, a kako se navodi na zvaničnoj Internet stranici ove organizacije, zemlje Frankofonije dele i humanističke vrednosti koje promovišu francuski jezik.

Ova organizacija je osnovana 1970. godine sa sedištem u Parizu i njena misija je uspostavljanje aktivne solidarnosti između zemalja članica (59 članica i 21 posmatrač), koje zajedno predstavljaju više od jedne trećine zemalja članica Ujedinjenih nacija.
 
Frankofonija organizuje političke aktivnosti i aktivnosti multilateralne saradnje od koristi populaciji koja koristi francuski jezik, a uz promociju francuskog jezika, mira i održivog razvoja.

Srbija je član posmatrač u ovoj organizaciji od 2006. godine.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.