Šalja, Januzi i Bahtijari danas u objedinjenoj optužnici zbog zastrašivanja svedoka

FOTO: KoSSev

Danas se održava statusna konferencija u spojenom predmetu protiv Sabita Januzija, Ismeta Bahtijarija i Hadžija Šalje. Rasprava započinje u 10:00 sati.

Reč je o prvoj raspravi pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu u objedinjenom postupku protiv trojice bivših pripadnika OVK.

Terete se za krivična dela zastrašivanja svedoka i pokušaja ometanja službenih lica u vršenju službene dužnosti.

Januzi i Bantiri

Januzi i Bahtijari uhapšeni su samo dan nakon obelodanjivanja optužnice 5. oktobra prošle godine.

Izjasnili su se da nisu krivi po svim tačkama optužnice za koje se terete.

Januzi i Bahtijari su se prvi put pojavili u sudu 12. oktobra 2023, kada je održana i prva rasprava u slučaju poznatom kao „Januzi i Bahtijari“.

Iz Specijalizovanih veća su u međuvremenu saopštili da je sudija za prethodni postupak još 2. oktobra potvrdio optužnicu protiv Januzija i Bahtijarija.

Oni se u potvrđenoj optužnici terete za zastrašivanje i pokušaj ometanja službenih lica u vršenju službene dužnosti upućivanjem ozbiljnih pretnji, kako pojedinačno, tako i učestvovanjem u zajedničkom delovanju grupe.

Sudija za prethodni postupak smatra da postoji osnovana sumnja da su njih dvojica pokušali da odvrate svedoka od svedočenja u postupku pred Specijalizovanim većima.

Takođe se navodi i da su oni, kao saizvršioci sa drugim licima, grupno koordinisali pre nego što su lično kontaktirali svedoka 1, kao i posle toga.

Od tada su se rasprave održavale 3. novembra, 14. decembra.

Sa druge strane Hadži Šalja se po prvi put u sudu pojavio 13. decembra, da bi prva rasprava protiv njega bila održana 15. decembra.

Naredne 2024, objedinjen je sudski postupak ove trojice kao jedan, i to 8. februara ove godine.

Šalja

Hadži Šalja je u Specijalni sud otišao sredinom decembra, odnosno uhapšen je 11. decembra. Dan kasnije je prebačen u pritvorsku jedinicu u Hag. Njemu je poziv za prvo ispitivanje, za koje je javnost saznala, stiglo još u jesen 2020.

Optužnica tereti Šalju da je u periodu od 5. do 12. aprila 2023. godine stupio u kontakt sa jednim od svedoka, da je delovao u okviru grupe, zajedno sa Sabitom Januzijem i Ismetom Bahtijarijem.

Svi se oni sada terete za zastrašivanje svedoka i pokušaj ometanja službenih lica u vršenju dužnosti.

Navodno su se oni odvojeno sastajali sa svedokom u dva navrata, kako bi ga ohrabrili da se povuče iz svedočenja ili da ne svedoči u zvaničnom postupku pred Specijalizovanim većima Kosova, koristeći metode ozbiljnih pretnji ili obećavanjem neke koristi.

„Ovakvo ponašanje pokazuje da je Šalja nameravao da zastraši svedoka i ometa službena lica, uključujući tužioce i istražitelje Specijalizovanog tužilaštva, u vršenju službenih dužnosti“, navodi se u optužnici.

O slučaju Sabita Januzija, Ismeta Bahtijarija i Hadžija Šalje, kao i o ostalim slučajevima koji se vode pred Specijalizovanim većima, čitajte na našoj tematskoj vesti: Specijalni sud za Kosovo Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.