SAD: Muškarac poreklom sa Kosova proglašen krivim za učešće u ISIS-u

isis
FOTO: Getty

Izvor: Kallxo (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Federalni sud u Bruklinu osudio je četrdesetogodišnjeg M. K. za učešće u grupi Islamske države Iraka i Sirije (ISIS), koja regrutuje borce ISIS-a i obezbeđuje oružje, opremu i pruža obaveštajne usluge terorističkoj grupi, preneo je Kallxo navode VOA.

Rođen u Peći na Kosovu, M. K. je emigrirao u Sjedinjene Države i imao je boravišnu dozvolu. On može biti osuđen na doživotni zatvor kada presuda bude objavljena u novembru ove godine.

Prema dokumentima i dokazima predočenim na sudu, M. K. je imao mnoge odgovornosti u okviru globalne terorističke organizacije ISIS, uključujući regrutovanje stranih boraca, njihov transport sa zapada preko Turske u Siriju i obezbeđivanje oružja, vojne opreme, mapa, novca i lažnih identiteta boraca ISIS-a.

„U izvršavanju ovih odgovornosti, optuženi je direktno radio sa emirima i komandantima ISIS-a na terenu, uključujući B. I, koji je komandovao kampom za obuku ISIS-a u Siriji počevši od ili oko 2014. godine. B. I. je, s druge strane, izveštavao O. Š. (Sh), tada najvišeg vojnog komandanta ISIS-a i važnog savetnika tadašnjeg vođe ISIS-a i samoproglašenog kalifa Islamske države“, navodi se u saopštenju američkog Ministarstva pravde.

Prema iskazima 36 svedoka i dokazima predočenim na sudu, M. K. je od leta 2012. godine pokušavao da ode iz SAD na Bliski Istok. Ali, pošto nije smeo da leti dva puta zaredom, krajem 2013. godine otputovao je u Meksiko, a odatle u Panamu, Brazil, Portugal, Nemačku, Kosovo i Tursku da bi konačno stigao do Sirije, gde se pridružio ISIS-u koji se borio na periferiji Alepa.

Rukovodstvo ISIS-a je potom poslalo M. K. u Tursku da preuzme ulogu borca i krijumčara oružja i da bude emir za medije te grupe. Zvaničnici kažu da je M. K. odgovoran za regrutovanje hiljada zapadnjaka da se bore u Siriji i na Bliskom Istoku, uključujući australijskog tinejdžera J. B, bombaša samoubicu koji je razneo sebe i ubio više od 30 iračkih vojnika i policajca u Ramadiju u Iraku 11. marta 2015. godine.

M. K. uhapšen je u avgustu 2017. godine u Sarajevu, glavnom gradu BiH, gde je, prema podacima bezbednosnih agencija, ušao sa falsifikovanim ukrajinskim pasošem.

Grupa ISIS je svojevremeno brojala oko 40,000 stranih boraca, od kojih oko 1,000 iz regiona Zapadnog Balkana.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.