Rusija traži od kosovskih Srba da blokiraju sporazum sa Crnom Gorom

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa engleskog; prekjučerašnje izdanje) 

Visoki zvaničnik ruske vladajuće partije "Jedinstvena Rusija" Sergej Željeznjak izjavio je da političari kosovskih Srba treba da blokiraju ratifikaciju sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, izveštavaju lokalni mediji pozivajući se na ruski list "Pravda".

Sergej Željeznjak u članku objavljenom na Internet stranici "United Russia" napisao je da bi poslanici kosovskih Srba trebalo da spreče usvajanje sporazuma o demarkaciji granice između Kosova i Crne Gore.

"Ulazak kosovskih Srba u vladajuću koaliciju na Kosovu daje im pravu priliku da zaustave transformaciju Kosovskih snaga bezbednosti u Vojsku Kosova, blokirajući proces demarkacije granice sa Crnom Gorom, kao i druge 'opasne planove Albanaca'," napisao je Željeznak.

Premijer Kosova, Ramuš Haradinaj, nedavno je rekao da rešenje demarkacije granice treba poslati Međunarodnom arbitražnom sudu "jer nema glasova koji podržavaju aktuelnu verziju sporazuma u ​​Skupštini".

Premijer Crne Gore, Duško Marković, i ministar spoljnih poslova, Srđan Darmanović, ističu da je aktuelna verzija o graničnom razgraničenju potpisana između dve zemlje 2015. – završena stvar za Crnu Goru.

Ratifikacija sporazuma jedan je od poslednjih kriterijuma za Kosovo da dobije viznu liberalizaciju sa EU.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.