ROSU u srpskim institucijama u Štrpcu

Predsednik Višeg suda za Kosovsku Mitrovicu u čijoj nadležnosti je sud u Štrpcu o današnjoj ROSU akciji i ulozi EULEX-a; U Briselu dogovoreno da EULEX monitoriše srpske sudove u međufazi; ne očekujem nikakve akcije prema Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici.

Pripadnici ROSU upali su jutros u osam časova, u zgradu Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici sa sedištem u Štrpcu, koji radi u sastavu pravosudnog sistema Srbije, da bi je napustili posle sat vremena, odnevši deo dokumentacije. U akciji nije bilo povređenih. Trojica radnika su zadržana tokom trajanja jednočasovne akcije. Pričinjena je manja materijalna šteta. Prema najnovijim izveštajima kosovskih medija, nekoliko stotina građana Štrpca protestovalo je ispred opštine, najavivši da će nastaviti sa protestima narednih dana.

U akciji širih razmera, rano jutros, specijalne policijske snage Kosova su izvršile pretres više kuća i objekata na Brezovici, u Štrpcu i u selu Gotovuša, blokirajući putne pravce na nekoliko lokacija na Kosovu. Radio Gračanica je javio da je uhapšeno četiri pripadnika Kosovske policije i jedan službenik Nacionalnog parka. Svi uhapšeni su srpske nacionalnosti. Takođe ROSU je u jutrošnjoj akciji upala u više institucija Republike Srbije u Štrpcu, i to u prostorije Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i Kancelarije direkcije za izgradnju.

Štrpce se nalazi u Sirinićkoj Župi, prostorno i brojčano najkompaktnijoj većinski srpskoj sredini južno od Ibra. U nedavnoj poseti ovom kraju bio je i srpski ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju, Aleksandar Vulin.

O današnjem upadu u sudsku zgradu, za naš portal govori predsednik Višeg suda u Kosovskoj Mitrovici, Nikola Kabašić, pod čijom ingerencijom je i ovaj sud:

Šta se dogodilo jutros prema Vašim saznanjima?

Jutros u osam časova, trinaestoro policajaca specijalne jedinice policije (Rosu) su opkolili zgradu suda. Svi policajci su nosili pancire, trojica su bili uniformisani i sa 'dugim cevima',  a ostalih desetoro, među kojima i jedna žena, bili su obučeni u civilna odela, ali takođe sa pancirima i lakim naoružanjem. Upali su u zgradu suda i u tom momentu su zatekli šestoro tehničara. Nakon što su pitali ko je glavni, krenuli su da pretresaju prostorije. Izvršili su pretres, odneli deo dokumentacije, a trojicu radnika su zadržali kao svedoke tokom jednočasovne akcije. Izašli su u 09:15.

Da li su radnici koji su se zatekli u zgradi u trenutku upada bili radnici srpskog suda i o kom se tačno sudu u Štrpcu radi?

Da, jesu. To je Osnovni sud u Kosovskoj Mitrovici sa sedištem u Štrpcu.

Da li je policija imala nalog za pretres i koji?

Imali su nelegalan, neovlašćen pretres. Ovlašćenje koje su doneli, naknadno su pokazali radnicima, a nakon pitanja mojih radnika – ko im je dozvolio pretres, pripadnici Rosu su odgovorili da imaju naredbu sudije kosovskog Osnovnog suda u Uroševcu, Sahita Krasnićija.

Da li su odneli nešto od dokumenata ili opreme?

Odneli su sa sobom određenu dokumentaciju: neke predmete, sudske registre, spisak zaposlenih i slično. Jedan od mojih radnika potpisao je potvrdu o oduzetim predmetima i delu sudske dokumentacije iz arhive.

Da li je pričinjena materijalna šteta?

Ne, obili su samo zaključane fioke i ormare iz kojih su odneli neka dokumenta. U sudskoj arhivi su počinili manju materijalnu štetu.

Da li sud sada funkcioniše i da li sutra nastavljate sa radom?

Da, zgrada je otvorena. Sutra je novi radni dan.

Kako Vi tumačite ovaj događaj danas?

Ja smatram da je to nezakonito. Nisu smeli da ulaze u sud,  nisu smeli da vrše premetačinu, a posebno nisu smeli da iznose ništa od sudske arhive i dokumentacije. Dalje smatram da je Euleks bio dužan da zaštiti srpske sudove, i to na osnovu sporazuma i razgovora iz Brisela, s obzirom na činjenicu da u prethodnih šest meseci Euleks vrši monitoring rada srpskih sudova na Kosovu kako bi utvrdio da sudovi postupaju u određenoj materiji u skladu sa odredbama Briselskog sporazuma.

Kakvi su stavovi EULEX-a u vezi sa radom srpskih sudova od Briselskog sporazuma pa na ovamo?

Za ovih šest meseci imali smo od Euleksa samo priznanje da poštujemo sporazum, tako da smo iznenađeni ovim što se desilo. Mislili smo da će Euleks zaštititi srpske sudove, što i jeste njegova obaveza. Ja očekujem od njih objašnjenje i zahtevam da se vrati sudska arhiva, koja je ovom prilikom neovlašćeno izneta iz suda.

Možete li da nam konkretnije objasnite šta se zapravo dogovorilo u Briselu?

Tokom razgovora o implementaciji sporazuma u Briselu, načelno je dogovoreno između tri strane da će srpski sudovi nakon 15. jula 2013. posredovati isključivo u parničnoj materiji, a da će EULEX nadgledati rad sudova i to do formiranja novih sudova, a na osnovu Briselskog sporazuma. Nakon potpisivanja Briselskog sporazuma u julu mesecu prošle godine, deo EULEX-a nadležan za pravosuđe postao je tako ovlašćen da vrši monitoring rada sudova Republike Srbije na teritoriji Kosova i Metohije. I to je dogovoreno u Briselu. To znači da je samo EULEX imao pravo da uđe u sud, i to na osnovu prethodne najave i dogovora sa nama, a u cilju utvrđivanja da srpska strana poštuje dogovore iz Brisela, te i da postupa na način kako je to dogovoreno. Euleks je u poslednjih 6-7 meseci u više navrata obišao srpske sudove i utvrdio da srpska strana poštuje svoju obavezu. Samim tim sam iznenađen ovom akcijom i smatram je provokacijom. A oduzimanje sudske dokumentacije smatram skandaloznim i neprimerenim.

Da li očekujete eventualne akcije prema sudu u Kosovskoj Mitrovici?

Ne očekujem nikakve akcije prema Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici. Mi ovde radimo prema Ustavu i zakonu Republike Srbije i tako ćemo nastaviti i dalje.

NAPOMENA: U nastavku ove vesti pročitajte saopštenje o ovoj akcji iz Kosovske policijske službe OVDE  šta je rekla portparolka EULEX-a, Irina Gudeljević OVDE. Redakcija KoSSev-a se zvanično obratila i Kosovskom Osnovnom sudu u Uroševcu, koji je izdao nalog za pretres. Očekujemo zvaničan odgovor.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.