Komandant Voker: Mirovne snage SAD spremne da spreče nasilje na Severu, ali uvek prvo želimo rešenje kroz dijalog

pukovnik Ros Voker (Ross Walker), komandant američkih vojnika iz Teksaške nacionalne garde.
FOTO: NATO/OTAN

Izvor: Rojters (Tekst je izvorno preveden sa engleskog)

„Američke mirovne trupe na Kosovu su dobro opremljene i spremne da spreče nasilje u etnički podeljenom severu zemlje, čestom stecištu oružanih sukoba u kojima je nedavno ubijen policajac“, rekao je američki komandant.

Nakon nasilja koje je izbilo prošlog septembra tokom kojeg je u pucnjavi između Kosovske policije i naoružanih napadača koji su došli iz Srbije jedan policajac ubijen, NATO je pojačao svoje prisustvo sa još 1.000 vojnika.

Više od 570 američkih vojnika služi u misiji koju vodi NATO, a koja ukupno broji oko 4.500 angažovanih vojnika.

„Dobro smo pripremljeni, dobro obučeni i opremljeni da reagujemo na bilo šta što bi moglo da se dogodi ovde“, naveo je u intervjuu za Rojters pukovnik Ros Voker (Ross Walker), komandant američkih vojnika iz Teksaške nacionalne garde.

„Iako smo spremni da reagujemo na bilo šta, uvek želimo da prvo stvari rešimo kroz miran dijalog”.

Neki od američkih vojnika nalaze se u kampu Nothing Hill u blizini Leposavića, grada na Severu, i na rutama koje povezuju Kosovo i Srbiju.

Oni parkiraju svoje bele kamione koji nisu oklopni blizu granice sa Srbijom, a zatim patroliraju pored metalnih šipki na kojima su donedavno stajali znakovi koji su označavali graničnu liniju između Kosova i Srbije.

Patroliraju pešice i naoružani su samo pištoljima, što je znak da je situacija u poslednje vreme mirna.

Ipak, kosovski premijer Aljbin Kurti je u decembru rekao da se naoružani ljudi koje podržavaju srpske bezbednosne agencije obučavaju za nove napade, što je Srbija negirala.

Zapadne diplomate i neki analitičari upozoravaju da bi najnovije tenzije oko odluke Kosova da zabrani upotrebu srpskog dinara mogle dodatno da pojačaju tenzije na Severu, gde oko 50.000 Srba odbija da prizna prištinsku vladu i vidi Beograd kao svoju prestonicu.

Prištinska centralna banka saopštila je 1. februara da je srpski dinar kojim se isplaćuju penzije, socijalna davanja i finansira obrazovni i zdravstveni sistem u srpskim sredinama nezakonit.

Kurti je naveo da je mera doneta kako bi se prestalo sa praksom prenošenja gotovine preko granice u vrećama, te kako bi se umesto toga novac prebacivao preko bankovnih računa i potom podizao u zvanično priznatoj valuti – evro.

Lokalni mediji izvestili su da je beli kombi koji je prevozio gotovinu u dinarima zaustavljen u sredu na granici tokom ulaska na Kosovo, što je izazvalo zabrinutost srpskog stanovništva da li će dobiti penzije.

Zapadne zemlje pozvale su Kosovo da odloži sprovođenje odluke o zabrani upotrebe dinara. Taj potez je razljutio Sjedinjene Države, glavnog saveznika Kosova.

„Ako nas ne tretiraju kao partnera, možda ga (Kurtija) i mi nećemo tretirati kao partnera“, rekao je ove nedelje za Glas Amerike Džim O’Brajen (Jim O’Brien), pomoćnik državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.