Rizvanoli: Kompanije za izgradnju solarnog parka htele da odustanu od investicije zbog dešavanja u Banjskoj

Artane Rizvanoli Rizvanolli
FOTO: kultplus.com

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Ministarka privrede, Artane Rizvanoli, rekla je da je šest kompanija dostavilo ponude za izgradnju solarnog energetskog parka, prvog na Kosovu, snage 100 megavata.

Ona je objasnila dalju proceduru koja će se sprovoditi za izbor najpovoljnijeg ponuđača za Prvu solarnu fotonaponsku aukciju.

„Tokom narednih nedelja, komisija za ocenjivanje sastavljena od članova Ministarstva ekonomije, MINT, RUE kao i KOSTT-a oceniće ponude u odnosu na minimalne finansijske, stručne i tehničke zahteve, kako je definisano u aukcijskom dosijeu. U drugoj fazi biće organizovana elektronska aukcija ili e-aukcija, gde će kvalifikovane kompanije ili konzorcijumi imati mogućnost da snize svoju početnu cenu tako što će se međusobno nadmetati i na kraju će za pobednika biti proglašen onaj ko je dostavio najnižu cenu na kraju druge faze e-aukcije“, rekla je ona.

Rok za prijavu je prethodno pomeran, a Rizvanoli je rekla da postoje razni razlozi, od kojih je jedan napad u Banjskoj.

„Prvi put je bio posebno problematičan jer je bila sredina leta, pa je bilo prirodno da mnoge kompanije nisu mogle da se prijave, drugi put smo takođe videli da ima kompanija koje su kasnije formirane i koje su bile zainteresovane da se prijave. Treći put je posebno bio napad u Banjskoj, 10 dana pre isteka roka za ponudu“, rekla je ona.

Rizvanoli je naglasila da postoje informacije da neke kompanije koje planiraju da investiraju žele da se povuku zbog neizvesnosti koju su osećale nakon slučaja u Banjskoj.

„Imali smo informaciju da su neke kompanije koje su imale planove da investiraju planirale da se povuku jer je to stvorilo neizvesnost i da ne bismo rizikovali da se kompanije koje žele da investiraju povuku zbog neizvesnosti, percepcije neizvesnosti, želeli smo da ostavimo dodatni rok kako bismo ih uverili da je Kosovo sigurno mesto za investicije i mislim da rezultat koji imamo danas dokazuje da smo doneli pravu odluku u ovom slučaju“, naglasila je ona.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.