Reporteri bez granica objavili ključna pravila za korišćenje veštačke inteligencije u novinarstvu

Međunarodna organizacija Reporteri bez granica (RSF), uz podršku VIŠE drugih medijskih asocijacija, predstavila je u Parizu uputstva za upotrebu veštačke inteligencije (AI) u novinarstvu.

U dokumentu se navodi da AI predstavlja značajan pomak u načinu prikupljanja informacija, potrage za istinom, pričanja priča i širenja ideja i da će značajno promeniti novinarstvo.

Dokument donosi i deset ključnih pravila koja moraju postati obavezna za medijske organizacije i novinare u pogledu primene AI.

Prvo pravilo je da novinarska etika mora usmeravati kako mediji i novinari koriste tehnologiju, a drugo da ljudske odluke moraju ostati ključne pri uredničkim izborima i dugotrajnim strategijama.

Dokument poziva da AI sistemi ranije prođu nezavisnu evaluaciju i da medijske kuće uvek ostanu odgovorne za sadržaj koji objavljuju.

Mediji, takođe, moraju biti transparentni u vezi sa korišćenjem sistema AI i garantovati autentičnost i istinitost objava.

U dokumentu se poziva da se jasno označi razlika između ljudskog i generisanog sadržaja, a da AI sadržaj oslikava pluralizam mišljenja i da novinari i medijske kuće budu angažovani u opštem nadzoru primene AI.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.