Registrovan prvi slučaj mišje groznice na Kosovu, nadležni pozivaju na opreznost

Kosovski institut za javno zdravlje registrovao je prvi slučaj mišje groznice ove godine i pozvao građane, a naročito roditelje dece, na dodatnu opreznost.

Institut ukazuje da se svake godine javljaju sporadični slučajevi, koji su široko rasprostranjeni na Kosovu, u metohijskom regionu, karadačkom regionu i regionu Šalja.

U međuvremenu, kosovski mediji prenose da je slučaj kod kog je dijagnostikovana mišja groznica, osmogodišnja devojčica iz Dečana.

Ona se trenutno leči na Infektivnoj klinici u Prištini i u stabilnom je stanju.

Takođe, u saopštenju se ističe da su izvor infekcije miševi, a da se bolest prenosi hranom, aerosolima i kontaktom.

„Slučajevi hemoragijske groznice sa sporadičnim bubrežnim sindromom nisu međusobno povezani i među njima nema epidemije“, navodi Institut i dodaje da neopreznost u skladištenju hrane i konzumaciji neopranih bobica može izazvati smrtonosne bolesti.

Uzročnik bolesti u ljudsko telo može ući preko respiratornog trakta, probavnog trakta, kao i kroz kožu, a lečenje bolesti je uspešno ako se pacijent javi na vreme.

Komplikacije se mogu pojaviti ako pacijenti kasno zatraže pomoć, što može dovesti do blokade bubrega.

Preventivne mere koje građanima preporučuje Institut su: sprečavanje ulaska glodara u domove, čuvanje hrane od izlučivanja glodara, termička obrada sumnjivih prehrambenih namirnica, pranje šumskih plodova pre konzumiranja, dodavanje soli svežem siru, rad na polju s maskama ako dođe do povećanja broja glodara, pranje ruku vodom i sapunom naročito pre obroka, hlorisanje vode za piće, dezinfekcija površina uprljanih izlučivanjem glodara itd.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.