Reforma sistema socijalne pomoći – potpisan sporazum vredan 47 miliona evra

Ministarstvo finansija svetska banka
FOTO: Preuzeto sa RTK2

Kosovski ministar finansija, rada i transfera, Hekuran Murati i direktor Svetske banke za Kosovo, Masimilijano Paoluči, potpisali su danas sporazum o finansiranju „Projekat reforme sistema socijalne pomoći na Kosovu“.

Ministar Murati je visoko ocenio podršku Svetske banke u procesu socijalne reforme na Kosovu i istakao da ovaj sporazum ima veliku vrednost za Kosovo s obzirom na potrebu da se poboljša usmeravanje socijalnih politika prema porodicama u nevolji.

Kako se navodi, plan kosovske vlade pridaje veliki značaj socijalnim programima koji obezbeđuju minimiziranje siromaštva i smanjenje ekonomske nejednakosti.

Stoga, danas potpisani sporazum osigurava da se usmeravanje ka ovim politikama izvrši na najbolji mogući način i angažovanost Svetske banke ka tom cilju je izuzetno dobrodošla.

Dodaje se da ovaj sporazum dostiže vrednost do 47 miliona evra, pri čemu se očekuje da će ulaganja za jačanje sistema pružanja socijalne zaštite biti oko 5 miliona evra, dok će iznos od više od 40 miliona biti usmeren na poboljšanje učinka Šeme socijalne pomoći.

Potpisivanje ovog sporazuma obeležava i sprovođenje mere 3.3 – Reforma šeme socijalne pomoći, u okviru Paketa za ekonomski oporavak, dodaje se.

Ministarstvo finansija, rada i transfera, u skladu sa Programom upravljanja, ostaje posvećeno kreiranju i unapređenju politika koje imaju za cilj unapređenje blagostanja građana.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.