Reakcije na imenovanje Miletića: „Kurti našao svog ‘Srbina'“; „Saznali smo koga citira kao protivnika ZSO“

Petar Miletić
Foto: N1

Petar Miletić, inače bivši potpredsednik kosovske skupštine, imenovan je juče za spoljnog konsultanta kosovskog premijera, Aljbina Kurtija, kako je sam danas potvrdio. Vest o imenovanju o kojem su juče prvo izvestili mediji, izazvala je brojne reakcije, pre svega političkih aktivista i Miletićevih poznanika sa Kosova.

Informaciju o imenovanju Miletića za „spoljno političkog savetnika Kurtija“, inicijalno je sinoć objavila demokracia.com uz fotografiju navodno potpisanog dokumenta.

Petar Miletić je i sam danas potvrdio medijske navode, pritom ih nazivajući „polutačnim“.

U izjavi za Danas kazao je da je zapravo Kurtijev spoljni konsultant, a ne spoljno-politički, te da ga plaća nemačka vlada.

Njegovo imenovanje među prvima je na Tviteru prokomentarisao nekadašnji odbornik GI SDP iz Kosovske Mitrovice, Marko Jakšić.

„Kurti je ipak našao svog ‘Srbina’. Nadam se samo da će biti uspešan kao što je bio u urnisanju Pokreta Slobodnih građana“, poručio je Jakšić.

U nastavku svog tvita, dodao je:

„Inače, ukidanje nadgledane nezavisnosti 2012. i izbacivanje Ahtisarijevog predloga iz Ustava Kosova kao jačeg od ustava izgleda nije bilo dovoljno sramote i muke“.

Aludirajući takođe na neretke izjave kosovskog premijera, Aljbina Kurtija, da „Srbi na Kosovu lično njemu govore i šalju pisma da su protiv formiranja Zajednice srpskih opština“, u vezi sa imenovanjem Miletića reagovala je i srpska političarka sa Kosova i univerzitetska profesorka, Rada Trajković.

„Konačno smo saznali ko je taj (jedan) Srbin sa Kosova koga Kurti citira kao protivnika Zajednice srpskih opština (ZSO)“, poručila je.

„U čije ime, pitam se?“, dodala je Trajković.

Miletića je 2016. godine, rekao da Zajednica srpskih opština nikada nije morala da dođe na dnevni red, jer „kosovski Srbi i bez ZSO imaju dovoljno zaštite u kosovskom ustavu i kosovskim podzakonskim aktima“. Ipak, naglasio je da je „sasvim druga priča“ to što se zakoni ne poštuju. 

 

Reagovao je i predsednik Progresivne demokratske stranke, Nenad Rašić.

Kaže da da bi ga u „normalnijim okolnostima ova vest o imenovanju dugogodišnjeg prijatelja Petra Miletića obradovala“, ali, u ovom slučaju postavlja pitanje:

Zašto bi neko ko živi sa porodicom u Beogradu već najmanje 7-8 godina, došao da radi za najomraženijeg, po mišljenju kosovskih Srba premijera, u ovako napetim okolnostima?

„Samim tim što je angažman ‘pro bono’, jer spoljni savetnici premijera nemaju pravo ni na koju benificiju iz budžeta kao što su plata, dnevnice i slično, ja se najljudskije brinem za njega i pitam se od čega će on da živi toliko daleko od kuće i porodice”, rekao je Rašić za Medija centar Čaglavica.

Poručio je i da mu je žao „što je Miletić prihvatio da bude deo ovakve obmane, koja će samo simulirati interesovanje premijera za kosovske Srbe, a s druge strane bez ikakvog uticaja na položaj Srba na Kosovu”.

Pitanja je imao i za Kurtija.

“Koju će ulogu imati Miletić i kojim temama će se baviti? Da li je Miletić tu da pokrene dijalog premijera sa beogradskim Srbima i političkim partijama, ili će Miletić da lobira u Beogradu za ‘reciprocitet’ za Albance u preševskoj dolini? Pretpostavljam da je ovo drugo, jer premijer do sada nije pokazao ni trunku empatije prema kosovskim Srbima i konstantno dokazuje da želi da nas potpuno omalovaži, čak i time da imenuje savetnike koji uopšte i ne žive na Kosovu”, naveo je Rašić.

Podsetimo, Petar Miletić je 2012. godine bio potpredsednik kosovske skupštine ispred Samostalne liberalne stranke.

Potom je bio na funkciji člana predsedništva Pokreta slobodnih građana, sve do 2020. godine kada je, nakon izbora, podneo ostavku.

Pročitajte još::

Miletić: Imenovan sam za spoljnog konsultanta, a ne spoljno političkog i finansira me nemačka vlada

Aljbin Kurti imenovao Petra Miletića za savetnikaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.