Rakić: Samo svih deset mandata Srpskoj listi garantuje institucionalnu snagu

Goran Rakić
FOTO: KoSSev

Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je da jedino osvojenih svih deset mandata te liste na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu koji se održavaju iduće nedelje, 6. oktobra, „garantuju institucionalnu snagu srpskog naroda“.

„Jedino svih deset mandata u rukama Srpske liste garantuju institucionalnu snagu srpskog naroda. Snažna podrška Srpskoj listi bila bi podrška našem pregovaračkom timu na čelu s predsednikom Aleksandrom Vučićem da se izbori za kompromis i bolji položaj srpskog naroda“, rekao je Rakić u intervjuu za današnju Politiku.

„Pre svega mi verujemo da će svaki građanin razumeti trenutak u kome se nalazimo i koliko je značajno da ni po koju cenu ne dozvolimo da na izborima dobiju prevaranti, sitne šićardžije i secikese, zarad šake dolara“.

Govoreći o zabrani koju je CIK Kosova stavio na glasanje sa srpskim dokumentima, Rakić je ocenio da od početka izbornog procesa Priština sa svojim „potplaćenim, iznajmljenim Srbima“ vrši „strašan pritisak“ na Srbe i ostale građane koji podržavaju Srpsku listu, odlukom da se građanima na severu onemogući identifikacija u skladu sa zakonom.

„Priština je pokazala svoje pravo lice, a međunarodna zajednica na ovo flagrantno kršenje zakona ćuti. Ali ćuti i na podršku Petrovića, Rašića, Trajkovićeve i Jablanovića, koji su podržali ovu odluku“, rekao je Rakić.

Upitan da li bi i sa kojom albanskom grupacijom ušao u vladu, ukoliko Srpska lista osvoji 10 mandata, naveo je da će se nakon dobijenih rezultata u konsultaciji sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, dogovoriti o narednim koracima. Prema njegovim rečima, sa kim god budu razgovarali tražiće da pokaže poštovanje prema srpskom narodu, da prestane institucionalno nasilje prema Srbima preko montiranih optužnica, kao i otimanje imovine građanima i Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC).

„Činjenica je da mi ne možemo da biramo ko će predstavljati Albance, mada oni nastoje da biraju ko će predstavljati Srbe“, rekao je Rakić.

On je kazao da u kampanji nije video nijednog albanskog kandidata da najavljuje ukidanje taksi, te da ostaje da se vidi da li je Priština jača od Kine, Amerike, Italije, Engleske, odnosno onih koji su „bar deklarativno zahtevali da se one ukinu“.

N1

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.