Radojević: Važno ograničiti rad lokala – strpljenju došao kraj

Zamenik kosovskog ministra unutrašnjih poslova Kosova, Milan Radojević, rekao je juče povodom poslednjih oružanih incidenata koji su se dogodili tokom noći između petka i subote, odnosno – subote i nedelje, u Zvečanu i Kosovskoj Mitrovici, da Kosovska policija ima mehanizme za delovanje u cilju očuvanja javne bezbednosti, ali da je za njihovu primenu neophodna saradnja sa lokalnim rukovodstvom.

Radojević je istakao da je od velike važnosti zajednička odluka opština Zvečan i Severna Mitrovica da na sledećem zasedanju opštinskih skupština bude doneta odluka o ograničenju radnog vremena ugostiteljskih objekata, jer tek kada policija dobije takvu uredbu i ona na osnovu nje postupa po službenoj dužnosti.

„Gradonačelnici opština Severna Mitrovica i Zvečan su doneli odluku da na sednicama skupština opština narednih dana usvoje odluke po kojima će ograničiti rad lokala. Na jednom portalu sam pročitao da je slična odluka bila usvojena 2008. godine, ali ta odluka je usvojena od strane opština Republike Srbije, koju Kosovska policija ne može da implementira. Sa ovim odlukama, Kosovska policija ima argumente za postupanje,“ kaže Radojević.

Pročitajte još

Kafići u Mitrovici i Zvečanu do ponoći, rigorozne kontrole

Kosovska Mitrovica: Bombom na policiju, lakše povređen jedan policajac

Pucnjava u Zvečanu: Rođena braća zadobila višestruke povrede; jedan prebačen u Kragujevac

Oružani  napad koji se u petek uveče desio u Zvečanu, a u kome su dve osobe zadobile teške povrede, pokrenuo je lavinu pitanja. Da li je to moglo da se spreči, zašto još uvek, i nakon integracije radnika MUP-a Srbije u kosovske policijske snage, nema  mera predostrožnosti koje su među starijim generacijama ostale upamćene kao racije? Kada se  u priču o suzbijanju narkomanije i nelegalnog posedovanja oružja uključuje Interventna jedinica policije?

Radojević kaže da to ne bi bio problem, ali da se najpre ide na blaže mere prevencije oko kojih lokalna samouprava, prosveta i porodica moraju da imaju konsenzus.

„Region Sever ima svoje interventne jedinice i nije nikakav problem da se one angažuju. Ali, išli smo na to da se napravi konsenzus, da ne mešamo policiju u problem koji mogu da reše i roditelji, studenti, direktori škola i gradonačelnici. Sada, sa ovim incidentom koji se desio u petak veče, strpljenju je došao kraj,“ naglasio je Radojević.

Najveći problem sa uličnim tučama, u proteklih par godina imala je opština Zvečan.

Na sednici SO Zvečan,  19. novembra  prošle godine,  vršilac dužnosti  komandira policijske stanice Zvečan, Ivan Aksentijević, uputio je predlog  gradonačelniku ove opštine da skupština opštine donese odluku o ograničenom radnom vremenu ugostiteljskih objekata.

Do sada, ovakva odluka nije doneta.

Sledeća sednica SO Zvečan, na kojoj bi odluka trebalo da bude doneta, zakazana je za sredu 22. jun. Sednica SO Severna Mitrovica takođe će biti održana naredne sedmice.

Srbi se osećaju nebezbedno, nemaju poverenja u policiju

Radojević je govorio na predstavljanju rezultata izveštaja lokalne NVO "Humani centar Mitrovica "- HCM o bezbednosti u opštinama sa većinski srpskim stanovništvom na Kosovu nakon potpisivanja Briselskog sporazuma.

Rezultati istraživanja koje je sprovedeno na uzorku od 1.000 ispitanika, iz deset opština na Kosovu, pokazali su da je tri godine nakon potpisivanja ovog sporazuma, većina Srba nezadovoljna bezbednosnom situacijom. Samo 9% ispitanika je pozitivno ocenilo bezbednosnu situaciju nakon potpisivanja Briselskog sporazuma.

Najveći bezbednosni rizik je sloboda kretanja, trgovina oružjem, narkoticima i ljudima, a potom terorizam, kriminal, dok korupcija, kako su ispitanici ocenili, trenutno predstavlja najmanji bezbednosni rizik.

Više od polovine Srba nema više poverenja u Kosovsku policiju ni nakon integracije srpskog MUP-a u kosovski policijski sistem.

U narednim danima – inicijativa građana

Pored Radojevića, na predstavljanju rezultata govorili su i predstavnik NVO HCM, Veroljub Bata Petronijević i predsednik Srpske liste, Slavko Simić. 

Sagovornici su se složili da je "preko potreban konsenzus" svih slojeva društva u prevenciji incidenata koji su se dogodili tokom vikenda.

"Dali smo punu podršku inicijativi građana koja želi da se poveća svest i uzme učešće u rešavanju problema nasilja na ulicama i koja će u narednim danima preuzeti konkretne aktivnosti," najavio je Simić.

Istraživanje je finansirala Kosovska fondacija za otvoreno društvo.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.